Pentru că tot m-aţi auzit vorbim despre Yod de ceva timp încoace, cred că este momentul să vedem ce este el, nu de alta, dar de vreo zece ani încoace m-am tot întrebat, ce semnificaţie purtătoare de evoluţie poate avea el. Sper, cu ajutorul celor pe care i-am citit, tot ce am sintetizat şi am adăugat şi eu, să ne dea imaginea, dacă nu întreagă, cel puţin parţială, a ceea ce este acest aspect astrologic atât de deosebit.
Yodul sau Degetul lui Dumnezeu cum mai este numit, este o configuraţie astrală care implică două planete între care se formează un sextil, aflate în aspect cu o a treia cu care formează două două quincunxuri sau inconjuncţii, cum sunt mai cunoscute. Robert Wilkinson, imaginează relaţia dintre planetele aflate în sextil şi cea cu care fac inconjuncţia ca pe un punct mijlociu polar.
Sextilul este aspectul de 60 gr care sugerează productivitatea şi structura nativă a lucrurilor, gândiţi-vă numai la fulgul de nea care este o structură cristalină hexagonală naturală.
În Yod, planetele aflate în sextil se spune că formează baza, fundaţia, care uremază să ducă la creşterea şi expansiunea potenţialului fiecăruia, în funcţie de casa şi semnul pe care îl ocupă. Această temelie este menită să susţină viitoarea construcţie/problemă pe care o vor ridica cele două quincunxuri. Cea de-a treia planetă din configuraţie, numită planetă focar, este punctul în care urmează să se producă marea schimbare/ajustare, locul în care sacrificăm o parte din noi ca să obţinem ceva mai bun, cu alte cuvinte este momentul pe care trebuie să învăţăm să îl depăşim ca să putem merge mai departe. Este ca şi cum ne-am afla în faţa unei porţi încuiate iar noi trebuie să găsim cheia dacă vrem să mergem mai departe. Astfel această a treia planetă este foarte importantă deoarece ea concentrează energia sextilului, o focalizează cu alte cuvinte. Dacă credităm un quincunx cu ideea că reprezintă marea schimbare pe care trebuie să o facem la un moment dat, vă daţi seama, ce se întîmplă când vorbim despre două asemenea aspecte şi poate nu exagerez când definesc yodul drept o depăşirea unui moment critic prin propriul sacrificiu, şi nu este vorba despre un sacrificiu impus ci despre unul conştient, că numai aşa putem evolua, putem merge mai departe, dacă renunţăm la ceva, fie din noi ca lume spirituală, emoţională, afectivă, fie material, ca lume obiectuală. Şi încă ceva! Cred că yodul se referă nu doar la un sacrificiu anume, ci la sacrificiul multiplu, acea succesiune de renunţări, voite sau nevoite, care ajută la tranformarea şi, în acelaşi timp, la evoluţia fiecăruia, să nu uităm că avem de a face totuşi cu două quincunxuri. Deci, este vorba despre o configuraţie care deşi implică multă renunţare, ne dă posibilitatea să creştem atât spiritual, afectiv, emoţional – căsătorie multiplă, periplul prin mai multe locuri de muncă, dar şi incapacitatea de a te adapta în cuplu, de a te împăca cu tine însuţi, de a accepta că reflexia propriei imagini suportă modificări, atât biologice cât şi sociale, în timp dar şi în plan material – ce a însemnat oare pentru omenire decodificarea genomului uman? Un pas pe calea evoluţiei prin Cunoaştere.
Quincunxul este, de asemenea, asociat cu ideea de sănătate, somatic -eliminiarea toxinelor şi pregătirea organismului pentru regenerare, mai poate sugera modificări la nivel emoţional – momentul când ne despărţim de cineva, impactul unei întâlniri atunci când suntem prinşi într-o relaţie în trei şi trebuie să alegem cu cine vom merge mai departe, suferinţa provocată de trădarea cuiva, mai ales că de multe ori intuim acest lucru dar refuzăm că-i dăm crezare, tulburări de afectivitate ş.a., la nivel mental – renunţarea la vechile tradiţii, la eresuri, descoperirea unor talente nebănuite, declanşarea unei psihoze, a unor tulburări psihice, la nivel spiritual – descoperirea Credinţei, noi căi spirituale, comunicarea cu astralul etc.
- va urma -