Sunt mai mult decât convinsă că Yod-ul implică şi o latură karmică, cum aminteam şi în materialul anterior şi, de aceea, este considerat de foarte mulţi astrologi fatidic. Poziţia celor trei planete care formează configuraţia au aspectul literei ebraice Y, care în religia talmudică semnifică numele lui Dumnezeu - Yahwe.
Cea de-a treia planetă, cea din vârful figurii, este cea care focalizează energia yodului. Această configuraţie, este considerată fatidică de către majoritatea astrologilor deoarece suntem în faţa unei empatii teribile - două quincunxuri, care vorbeşte despre o importantă lecţie de viaţă pe care ne-am însuşit-o sau va trebui să ne-o însuşim.
În plus, ori de câte ori o planetă tranzitează punctul mijlociu al sextilului care reprezintă baza yodului, întreaga configureaţie se activează, suntem tentaţi să acţionăm cu orice preţ de fapt, se aprinde becul roşu de alertă, suntem avertizaţi să avem grijă şi să fim foarte atenţi la tot ceea ce ni se întâmplă şi ce se întâmplă în jurul nostru pentru că avem ceva de învăţăt din toate acestea.
Quincunxul sau inconjuncţia, unghi sau aspect, cum doriţi, a fost descoperit de către marele astronom şi fizician, Johannes Kepler, care l-a şi definit drept un aspect care ne provoacă să experimentăm o întâmplare menită să nu o uităm toată viaţa. Tot Kepler a mai spus că este unul dintre aspectele importante care însoţeşte aspectele majore stabilite de către Ptolemeu – conjuncţia, sextilul, pătratul, trigonul şi opoziţia, dar pe care astrologia modernă s-a grăbit să îl catalogheze drept aspect minor şi numai minor nu este! Este unghiul de 150 de grade care se formează între două planete, cu un orb acceptat între 1 şi 3 grade.
Planetele implicate în aspect care sunt în dizarmonie cu calitatea, modul ori elementul semnului şi casei în care se formează quincunxul, cum se întâmplă în cazul pătratului de exemplu, face ca reactivitatea la eveniment să fie haotică, cu incapacitatea de a înţelege ce ni se întâmplă. Dacă însă, cele două planete sunt armonice cu semnul şi casa în care sunt, armonie de tipul trigonului de exemplu, întâlnirea dintre cele două poate fi tulburătoare, foarte bine centrată, cu şansa reală de a rămâne cu ceva de pe urma situaţiei pe care o trăim. În ambele situaţii, implicaţiile afective şi emoţionale, sunt profunde pentru că implică o decizie pe care urmează să o luăm. Căci, înainte de toate, este de reţinut, că quincunxul reclamă o decizie majoră pe care trebuie să o luăm, indiferent că ne place ori nu ne place.
Lucrurile se vor strecura în existenţa tuturor silenţios şi pe negândite, nebulos şi tulburi dar se vor clarifica pe parcurs, şi tot ceea ce nu este clar se va limpezi, de o manieră proprie fiecărui individ obligându-l astfel (pe măsură ce se formează quincunxul) să ia o decizie. Aspectul mai poate o reorientare a priorităţilor, o schimbare de atitudine, de concepţie sau de perspectivă. Fiecare va fi boligat să ia o decizie în funcţie de semnul ţi de casa în care se găsesc planetele.
Pe de altă parte, trebuie să reţinem că quincunxul apare frecvent în tema astrală a celor decedaţi, fie de pe urma unui accident, fie de pe urma unor boli. Unii astrologi, folosesc analiza acţiunii prin similitudine, începând de la Ascendent în temele ridicate în sistemul Palcidus sau cele cu case egale; aspectul va fi calculat pornind de la pragul Casei a 6-a , pentru boală şi suferinţa fizică, sau de la Casa a 8-a pentru deces, criză existenţială, pierderi – vezi cazul Dan Diaconescu. Am făcut această precizare, repet pentru că sunt astrologi, inclusiv eu, care considerăm inconjuncţia sau quincunxul un aspect implacabil sau cel puţin unul dur.
Energia planetelor implicate în aspect se combină , dar nu este acelaşi lucru ca atunci când vorbim despre o criză cum se întâmplă în cazul pătratului sau a opoziţiei, despre fuziune, cum se întâmplă cu conjuncţia şi nici nu curge egal cum întâlnim în cazul trigonului şi sextilului. Datorită influenţei sale greu de distins, quincunxul combină energia celor două planete, dar este vorba despre energiile care acţionează în planul subtil, nu se văd ci se simt, care ne ajută pe noi, ca astrologi, să distingem într-o temă natală tulburările obsesiv compulsive de exemplu, de boli care se vor croniciza sau de situaţii greu de rezolvat. Ca şi munca în gospodărie. Oricâte ai face tot se mai găseşte ceva de făcut. Deloc asemănător pătratului care crează situaţii tensionate dar rezolvabile şi destul de uşor de trecut, quincunxul este un aspect astrologic asemănător stării de comă, energia sa nu este conştientizată şi acţionează la nivelul subconştientului declanşând reacţii greu de controlat şi, de regulă, irevocabile, cazul Mădălinei Manole este un exemplu în acest sens.
Înainte de a ne lua rămas bun, să mai spun că întâlnim frecvent quinxunsul/ inconjuncţia pe semnele: Berbec – Fecioară, Taur – Săgetător, Rac – Săgetător, Leu – Peşti, Berbec – Scorpion, Gemeni – Scorpion, Rac – Vărsător, Peşti – Balanţă, Taur – Balanţă, Gemeni – Capricorn, Leu Capricorn, Fecioară – Vărsător.
- va urma -