Să ne întoarcem acum la yod, la acele două quincunxuri unite printr-un sextil când se crează o situaţie inechivocă pe care prozaic o numim fatalitate. Ce este fatalitatea? Ceva ce nu poate fi nici controlat nici schimbat. De ce nu poate fi fatalitatea controlată sau schimbată? Pentru că atunci nu am mai avea fatalitate sunt tentată să răspund, lăsând gluma deoparte însă, aceasta nu poate fi controlată sau schimbată deoarece aspectele implicate în configuraţie acţionează, cum mai spuneam, la nivelul subconştientului sau, mergând mai departe, pentru că reprezintă exact ceea ce spune misteriosul supranume al configuraţiei, Degetul lui Dumnezeu, adică o energie care nu poate fi controlată de nimeni decât de Creator.
Yodul pare că lucrează întotdeauna cumva din afară asupra temei natale prin situaţiile fără ieşire pe care le generează, cum ar fi cronicizarea unor boli de-a lungul vremii - nevrozele, tulburările de personalitate şi afective, boala cardiacă sau hepatică, diabetul, obiceiurile habituale ale fiecăruia şi pe care orice am face, nu le putem schimba.. Spectaculosul constă în predictibilitatea minimă a configuraţiei tocmai prin incapacitatea conştientă de a-i controla energia. Ca şi cum energiile care lucrează se up-gradează continuu asemeni memoriei unui program de calculator. Cu privire la efectul acestor energii putem spune că este un efect de ghiulea, se produce când oamenii se aşteaptă mai puţin, rapid şi implacabil.
Ştim că Yodul este format din două planete în sextil şi că amândouă se află poziţionate sub un unghi de 150 de gr, adică un quincunx, faţă de o a treia considerată focar sau Punct de acţiune. Punctul mijlociu dintre planetele în sextil se numeşte Punct de reacţiune sau de răspuns. Cea de-a patra planetă care este conjunctă cu punctul de reacţiune este declanşatoarea acţiunii configuraţiei, presupune efectul bumerang sau configuraţia bumerang, moment în care nativul este obligat să abandoneze o cale, o idee, mentalitatea şi chiar viaţa, să-şi schimbe modul de viaţă şi chiar comportamentul şi care nu poate fi contracarat de nimic. Este ceea ce am numit un act de pedeapsă divină, pentru că semne, în cascadă, de-a lungul vremii, au atenţionat că ceva nu este în regulă, că trebuie schimbate nişte lucruri, fapte, acţiuni, semne de care însă, nativul nu a ţinut cont. Punctul de acţiune sau Focarul este, de fapt, numit Degetul lui Dumnezeu şi se presupune că este activ într-o temă natală, dar devine extrem de reactiv în momentul în care se află în opoziţie cu această a patra planetă. Am observat că, de regulă, opoziţia devine implacabilă, atunci când punctul de reacţiune este conjunct cu Saturn, Uranus şi Pluto, iar accidentele care implică diverse mecanisme, de la avioane şi rachete la panourile de comandă din centralele atomice şi autoturisme, îl au ca declanşator pe Marte. Poate de aceea mulţi astrologi consideră yodul o configuraţie karmică care sugerează plata unei greşeli, a unui păcat de neiertat, în funcţie de locul în care este plasat în tema natală, cu atât mai grav cu cât este situat în apropierea Soarelui, a Ascendentului sau a Mijlocului Cerului.
Cele două planete aflate în sextil reprezintă elemente complementare (Foc – Aer, Pământ – Apă) şi lucrează foarte bine împreună, dar semnul în care se află cea de-a treia este întotdeauna într-un element de altă calitate decât celelalte două şi caracteristicile de bază ale acestuia din urmă tind să fie extrem de reactive, prin incompatibilitate, cu ale celorlalte două semne. Această a treia planetă este împinsă în direcţia opusă faţă de celelalte două care ar vrea să rezolve situaţia, dar astrologic vorbind, energia semnelor este extrem de diferită. De aceea spuneam, că felul în care acţionează yodul este analog stării de comă. Individul este incapabil să realizeze conflictul în care este implicat şi implicit, incapabil să găsească soluţia care să-l scoată din conflict.
Haideţi să luăm un exemplu. Un yod format între Jupiter aflat la 11 gr în Peşti face un quincunx cu Marte aflat la 11 gr Leu şi cu Soarele aflat la 11 gr Balanţă. Conflictul este localizat între caracterul sociabil şi monden al Leului care cere rafinatei şi diplomatei Balanţe să găsească calea de care au nevoie ca să-şi atingă scopurile şi introvertitul, nepământeanul, dualul caracter al Peştilor care datorită sensibilităţii lor sunt incapabili să fie în prima linie, preferând să stea şi să muncească din umbră, pentru alţii. E, aceste energii nu vor interacţiona şi de aici marea dificultate în a alege între a-i servi pe ceilalţi şi a găsi drumul propriu ca să iasă în lumina reflectoarelor.
Sunt convinsă că s-ar mai putea spune multe despre Yod dar experienţa sumară în domeniu mă face să mă opresc aici. Dar sper să revin cât de curând…