Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

4 iunie 2011

Jupiter se mută în Taur


 În acest week-end, pe 4 iunie, Jupiter a intrat in Taur, unde va sta până în 6 noiembrie 2012.  Spre deosebire de tranzitele sale prin semnul Peşti şi Berbec, tranzitul prin semnul Taur nu va fi întrerupt de trecerile, în retrogradare, înapoi în Berbec. Jupiter în Berbec a indus un sentiment de instabilitate, de incoerenţă şi chiar de creştere a temeperaturii, la propriu. Mulţi dintre noi, cu marcaje puternice de Foc, au avut nu odată senzaţia de căldură, de fierbinţeală, ei bine, Taurul îl va răcori urgent, este asemeni unei ieşiri la munte sau undeva în afara oraşului, când vrem să ne mai limpezim mintea şi să ne mai clătim sufletul.
Pe de altă parte să nu uităm Taurul apreciază continuitatea lucrurilor  iar Jupiter, planeta guvernatoare şi a semnului Peşti, sugerează că este bun prieten cu Venus, deşi nu aş fi întru totul de acord. Pentru că atâta timp cât au fost împreună în Berbec, eu una, cel puţin, am trăit continuu noi provocări, chiar provocări agresive încât uneori nici eu nu mă mai recunoşteam. Sper că această nouă trecere prin Taur să-mi fie mai de ajutor şi să găsesc acel echilibru pământean de care am nevoie. De ce spun asta? Pentru că Jupiter într-un semn de Pământ începe prin a fi asemeni lui Pluto în Capricorn, deschide calea pentru noi idei, pentru o nouă pasiune şi lucruri care îţi sunt la îndemână, acţionând inclusiv la nivelul credinţei, iar în plan mundan poate aşeza lucruri, stări, evenimente care pot fi direcţionate politic.
Ciclul sinodic jupiterian este de aproximativ 12 ani iar o zi jupiteriană are aproximativ 10 ore. Văzut din spațiu, Marele Benefic apare ca o minge roşiatică, spuzită de brâie luminoase, o întreagă gamă de marouri. Se pare că are patru inele principale în jurul cărora roiesc nu mai puţin de 63 de sateliţi naturali. Patru dintre ei sunt vizibili cu un binoclu simplu sau un telescop mediu. Vocea lui Jupiter este ciudată după cum reiese din transmisiile sondei spaţiale Voyager, în tonuri joase, hârşâite, metalice.
Numele grecesc a lui Jupiter este Zeus, adică Stăpânul Zeilor, denumirea uzuală este de etimologie latină. Este copilul şturlubatic scăpat de mama sa Rhea, soţia lui Saturn – Cronos, de supliciul de a fi închiţit de tatăl său în ideea de a fi sigur pe poziţia sa. Zeus a crescut înconjurat cu afecţiune de Amalteea, căpriţa care l-a alăptat şi la legănat atunci când mama sa l-a ascuns în insula Creta. La un momentdat a rupt unul din coanele acesteia şi în semn de regret l-a transformat pe acesta în Cornul Abundenţei. Tânăr, ajutat de mama sa, i-a dat lui Saturn–Cronos o băutură coleretică şi acesta şi-a vomitat copiii. A urmat o dispută războinică cu titanii şi giganţii, fraţii lui Saturn, dar Zeus şi ai lui i-au nimicit şi s-au înstîpânit pe Olimp. Mitologia elenă şi cea romană abundă în povestiri despre poznele şi mai târziu cuceririle Zeului suprem, care vreau să vă spun că era un iubăreţ fără pereche. Pentru că deţinea fulgerele, ca însemn suprem, în antichitate exista convingerea că el controla vremea, inclusiv precipitaţiile. Omolgul său în mitologia egipteană era Horus, iar în ce nordică Thor.
Să vedem acum, în ce condiţii, o tuleşte Jupiter din Berbec. Luna este în Rac – 11 gr 21, Soarele, normal în Gemeni – 13 gr 19, chiar la mai puţin de un pas să ajungă la jumătatea destinaţiei sale prin acest semn. Mercur tocmai a intrat în Gemeni – 2 gr 44 şi face un pătrat cu conjuncţia Neptun – Chiron. Pătratul cu Neptun poate sugera lupta pentru a ne păstra integritatea, iar Neptun s-ar putea să subestimeze această calitate mercuriană. Poate şi pentru că relaţia, la fel de tensionată, cu Chiron aduce un sentiment de îndoială, reacţie de tipul – cum naiba am putut fi atât de naiv/ă încât să nu văd adevărul atunci când percem lucrurile în adevărata lor lumină.
Jupiter a intrat în Taur la doar 4 zile după eclipsa parţială de Soare din Gemeni şi la 11 zile de eclipsa totală de Lună care va avea loc în Săgetător. Schimbarea semnului şi aspectele pe care le face Jupiter de-acum sunt conectate cu tema următoarei eclipse, a celei de Lună. Nodul Nord este încă conjunct cu Centrul Galatic ceea ce repreintă punctul de start, de ochire a problemelor ca să spun aşa şi acum Jupiter  intră şi el în joc prin schimbarea semnului şi reprezintă dacă vreţi întrebări substanţiale, serioase şi de greutate pe care ni le punem, cu atât mai mult cu cât Jupiter a trecut în Taur, semn de pământ. Am putea spune că semnul Săgetătorului, în acest moment, reprezintă conceptul sau modul în care ideea devine manifestă, iar Jupiter ne spune cum şi unde trebuie să acţionăm. Să nu uităm, Jupiter reprezintă principiul abundeţei, a averii şi a înţelepciunii. Înpământarea lui ca să spun aşa, în semnul Taur, temperează dinamismul şi impulsivitatea pe care o dobândise în Berbec şi face să acţionăm deliberat şi să abordăm problemele în acelaşi mod. Şi cred că omenirea are nevoie de acest lucru, acum în criza morală şi economică din care se zbate să iasă, sentimentul abundenţei, a preaplinului este o necesitate mai a plenară şi mai pregnantă decât agresivitatea şi violenţa, două caracteristici inseparabile ale lumii moderne.
Haideţi să ne amintim ce s-a întâmplat când Jupiter a tranzitat semnul Taurului acum aproape 12 ani, la începutul anului 2000. De ce consider important anul 2000?  Păi, a fost anul în care am asistat la conjuncţia Jupiter – Saturn, când s-au întâmplat o mulţime de lucruri pentru că acest ciclul asta presupune – schimbări majore, de cotitură în viaţa noastră. A fost un an pentru unii fabulos, pentru alţii de cotitură, pentru alţii de opţiuni majore şi irevocabile – de exemplu, pentru mine a fost momentul în care am decis conştient că astrologia este drumul meu şi că trebuie să îi ajut pe cei din jur cum pot şi cât pot, chiar dacă mulţi au văzut în această decizie un mijloc de a face bani. (Ceea ce nu ştiu prea mulţi este că eu am două specializări care îmi pot aduce mult mai mulţi bani decât fac din astrologie dacă mă reîntorc la ele!). Ori o nouă conjuncţie Jupiter – Saturn se va petrece abia în 2020, în semnul Vărsătorului.
Primele aspecte pe care le face Jupiter când trece în Taur va fi să relaţioneze cu Neptun şi cu Chiron. Jupiter este şi stăpânul semnului Peşti iar ultimele două sunt în acest semn. Aş spune că ne aflăm în faţa unei legături extrem de puternice. Jupiter este în această conjunctură cel care acţionează, iar Neptun şi Chiron mijlocul prin care se exprimă. Toată energia din Peşti se scurge în Taur prin intermediul lui Jupiter. Acum să ne imaginăm contactul cu Pluto din Capricorn. Întâlnirile care la Pluto sunt  tensionate, bruşte, cu sens de mărunţire şi de etapizare a schimbării, cu Jupiter în Taur acestea se traduc în ceva stabil şi mai uşor de manevrat. Am putea spune că Jupiter în Taur se exprimă concret şi este o nişă prin care se pot realiză mai uşor conexiunile energetice dintre Pluto în Capricorn, Chiron şi Neptun în Peşti şi Săgetătorul, celălalt semn guvernat de Jupiter.
            Jupiter în Taur atrage norocul atunci când nativul cu această dispoziţie în tema astrală,  îşi urmează destinul, este generos cu sine şi cu ceilalţi şi are răbdare. Dă spirit practic şi discrimiator, atrage nevoia de a face lucrurile aşa cum trebuie. Cu Jupiter în Taur vom evita riscul, dar vom aprecia eforturile pe care le depunem pentru a obţine ceea ce ne dorim, vom ştii clar ce obiective avem şi ce trebuie să facem ca să ni le atingem. Este o perioadă de câteva luni în care vom simţi nevoia să ne bucurăm de natură. Este o perioadă bună pentru a concepe copii şi a avea alături un animal de companie. Copiii cu un asemenea marcaj vor da dovadă de talent artistic iar adulţiii vor crea frumuseţe peste tot în jurul lor, doresc confort şi, mai ales, vor siguranţă materială şi afectivă. Îşi folosesc toate atuurile pentru a se bucura de viaţă, au un simţ al umorului desăvârşit  şi iubesc lucrurile fine, dar şi o mâncare şi un vin bun.
Jupiter în Taur le aduce stabilitate, un mod pragmatic în a-şi utiliza finanţele dar le dă şi resurse interioare ca să îi poată ajuta pe ceilalţi. Pot fi niţel cam încăpăţânaţi, dar au capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu fără să se piardă în amănunte şi să construiască dacă vor, imperiul la care au visat. Ce este foarte important pentru aceşti nativi, este să fie lăsaţi să facă lucrurile aşa cum simt ei, au un metabolism propriu de asimilare a realităţi şi de exprimare apoi, a acestei, dar singurul  lucru care le dispace profund este să fie împinşi de la spate. Pe de altă parte, Jupiter în Taur le dă pârghiile pentru a-şi spori securitatea financiară. Au stofă pentru afaceri şi ştiu când să-şi forţeze norocul ca să spun aşa.
            Revenind la ciclurile jupiteriene şi mai ales la cel cu Saturn, Marele Cronocrator, să spune că efectele acestora direcţionează energiile cosmice de asemenea natură încât ele să aibă efecte semnificative asupra coletivităţii. Ciclurile sunt marcate, în special, de conjuncțiile dintre aceste două forțe masive dar și de schimbările de semn, de aspectele stresante în care sunt implicați precum și de perioadele de retrogradare.
            Ciclurile în astrologie sunt reflectate în viaţa noastră de zi cu zi şi le regăsim ca model al cretivităţii umane la diferite niveluri – artistic, social, politic sau financiar. Deocamdată Saturn şi Jupiter nu sunt în aspect, dar pe 16 mai 2012 se vor afla într-o inconjucţie (quincunx) perfectă. Ceva mai departe, când Jupiter va ajunge la 20 grade Leu, el va fi la capătul unuia din braţele crucii fixe de la sfârşitul lui octombrie 2014, şi în pătrata aproape perfect cu Saturn ajuns la 23 grade Scorpion. Următorul aspect greu dintre Cronocrator Major şi Cronocrator Minor va fi pătratul dintre Jupiter aflat la 15 grade Gemeni cu Saturn aflat la 15 grade Peşti în ajunul Crăciunului 2025.
            Din punct de vedere economic, Jupiter în Taur trebuie să aducă stabilitate financiară în primul rând. De ce spun asta? Pentru că semnul Taur stăpâneşte tot ceea ce înseamnă bănci, instituţii financiare, afaceri financiare. Este vorba despre banii câştigaţi şi despre acumulare. Uşor, uşor se va remarca stabilitatea acestor pârghii economice. Oamenii vor începe din nou să adune şi să caute modalităţi de a investi în condiţii sigure. Băncile vor avea mari rezerve financiare şi vor trebui să găsească produse unice ca să-şi atragă clienţi. Peste tot, în lume, vor apărea noi opţiuni pentru a ne proteja de riscurile de capital, oferind antreprenorilor inteligenţi o varietate de moduri de a-şi finanţa ideile sau afacerile deja demarate. Se va remarca o creştere a frecoltei de porumb, fasole şi o creştere semnificativă a şetpelului. Şi cum aceste produse vor fi pe piaţă normal că preţul şi el va scădea. Cei care lucrează în agircultură se vor confrunta în continuare, cu veniturile mici sau care se vor împuţina pe zi ce trece, iar hipermarketurile ne vor asalta cu discounturi. O activitate intensă vor cunoaşte magazinele cu cosmetice, industria de frumuseţe, bijuteriile ne vor lua ochii ca să nu mai spun de tendintele modei mereu în schimbare. Interesant va fi că va creşte cererea de cupru, deci atenţie CFR-ul şi ENEL-ul la cabluri pentru că riscul de a fi furate se va dubla, în timp ce cererea pentru materialele de construcţii va stagna dacă nu chiar va diminua.

2 comentarii: