Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

15 august 2013

Despre ciclul Saturn – Jupiter

Trigonalis sau unitatea celor 3 cicluri succesive

Ciclul Saturn – Jupiter, 19.85 ani, a fost, probabil, cel mai important ciclu, monitorizat de către cei din vechime (o singură combinație a acestor două planete se întâmplă la fiecare douăzeci de ani, dar uneori poate fi repetat de două sau trei ori pe o perioadă de câteva luni, din cauza la mișcării retrograde ale uneia sau a ambelor planete).
Fiecare combinație succesivă are loc gradul 240° de pe ecliptică, astfel că tot la a treia întâlnire (aproximativ la fiecare 60 de ani) alinierea revine aproximativ în același loc de pe ecliptică (cu o diferență de câteva grade). Datorită acestei mișcări relative, specifice ciclului Jupiter - Saturn, pentru aproximativ trei serii de 60 de ani (180/200 ani, în funcție de perioadă) succesiunea are loc într-un semn aparținând aceluiași element – de exemplu, în 2000 ciclul a început în Taur, următorul va avea loc în Fecioară iar cel de-al treilea în Capricorn. De aceea, acest ciclu a fost numit trigonalis de antici.
Schimbarea de semn pentru trigonalis a fost privită ca un eveniment major în viața unei națiuni. Schimbarea se întâmplă atunci când o conjuncția Jupiter-Saturn are loc într-un semn care cade într-un element diferit. Schimbarea de element a fost menită să marcheze o schimbare radicală în istorie, economie și în destinul națiunilor, cum se întâmplă atunci când planetele lente schimbă semnul. Recunoscând importanța acestui ciclu de schimbări radicale în istorie, grecii l-au numit Marele Chronocrator Mare sau Stăpânul Timpului.
Este interesant de remarcat că ciclul Jupiter - Saturn poate fi corelat cu bursa de mărfuri de pe diferite piețe cum ar fi cea a metalelor prețioase, în special aurul și argintul, cerealele sau diverși indici bursieri.

Acum 165 de ani ciclul Jupiter – Saturn avea loc tot în Taur, în 1852. Caracteristica perioadei a fost trecerea de la capitalism la imperialism.

Ce a adus conjuncția din 1852:
o   Autoritarismul regimurilor dominante în Europa,
o   Al doilea Imperiu Francez sub conducerea lui Napoleon al III-lea. Ludovic –Napoleon Bonaparte conduce lovitura de stat din 2 decembrie 1851, îl înlătură pe Preşedintele în funcţiune a Republicii Franceze şi se declară conducător unic. 
o   Perioada 1850 – 1852 este dominantă de persecuţiile regimurilor autoritare împotriva celor care au participat activ la momentul revoluţionar din 1848 în Ungaria, Italia, Germania, Austria, Ţările Române ş.a.
o   Revoluţia economică este în floare şi în următorii ani va avea un impact major asupra Europei, celor două Americi şi extremul Orient, India cu precădere.
o   Între 1850 şo 1860 comerţul s-a triplat.

Primul pătrat între cele două, 1961 – 1862, a fost marcat de:
         Războiul Civil din America (1861 – 1865) când 11 state sudiste, a căror economie se baza pe exploatarea forţei de muncă de tip sclavagist, exploatarea negrilor, s-au declarat independente faţă de Statele Unite şi au format Confederaţia Statelor Unite ale Americii. Războiul s-a încheiat cu înfrângerea Confederaţiei şi a dus la abolirea sclaviei.
         Intervenţia franceză în Mexic (1863).

Opoziţia Jupiter – Saturn (1873 – 1875)
o   Producția industrială și sistemul bancar au sporit foarte mult ca importanţă, între 1871 - 1873, dar din 1873 se instalează recesiunea economică mondială, resimțită cel mai puternic în Europa și apoi, în Statele Unite. Este cunoscută sub denumirea de Cea mai lungă criză economică, deoarece a durat până 1896 (la sfârșitul ciclului).
o   Datorită creșterii economice de la începutul ciclului, Germania devenie o mare putere şi domină politic Europa;
o   Statele Unite se pregătesc să devină una dintre marile puteri ale lumii.

Ultimul pătrat al ciclului (1885 – 1887):
         Continuă politica colonială, dar puterile rivale încep să intre în conflict: Marea Britanie și Rusia în Asia, Germania - Marea Britanie și Germania - Statele Unite ale Americii în Pacific;
         Conferința de la Berlin din 1884-1885 care reglementează colonizarea europeană și comerțului în Africa în perioada noului mperialism.

Debutează un nou ciclu prin conjuncția din 1897:
o   Imperialismul și concurența între țările coloniale este la apogeu
o   Se încheie criza economică începută în 1873 şi începe o perioadă de prosperitate fără precedent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu