Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

15 mai 2013

Pluto şi faţetele sale


Să vorbim despre Pluto este ca şi cum am face o incursiune în necunoscut, dar într-un necunoscut care sperie, avertizează şi chiar obsedează, deoarece accesează conştiinţa şi conştientizarea momentului, activează stări şi induce transformări care, pe unii îi poate destabiliza, pe alţii, dimpotrivă, îi poate face să constate că ,de fapt, asta trebuiau să facă. Astfel ajungem la ceea ce semnifică Pluto în astrologie şi implicit în viaţa noastră.
Generic, Pluto este numit planeta transformării, o transformare care înseamnă schimbare, dărâmarea unor structuri axiologice cu înlocuirea cu altele noi, înseamnă reformularea sistemului de valori în raport cu societatea, cu sinele, cu ceilalţi.
Pluto este cea mai indepartata planeta a sistemului solar, desi, daca ne luam dupa astronomi, nici nu mai este planeta, pentru ca intersecteaza orbita lui Neptun. Noi, astrologii, il preferam pe Pluto ca planetă.  Energia plutoniana pătrunde până în cele mai intime structuri ale conştientului şi subconştientului, alimentează continuu procesele de evoluţie prin distrugerea a tot ceea ce este învechit, demodat, depăşit, anacronic sau disfuncţional – alegerea unui drum care nu este al nostru, modificarea destinului prin proprie voinţă, alegerile care nu sunt conforme liniei cosmice căreia îi aparţinem, neacceptarea sau proasta asimilare a schimbărilor pe care le aduce experienţa de viaţă şi care ne conduc pe un drum greşit. Această energie vine din însăşi esenţa lucrurilor cu care intrăm în contact sau care ne reprezintă şi este extrem de intensă şi puternică la nivel atomic, nuclear şi cuantic. Ea atinge cele mai sensibile puncte ale viului şi conştiinţei, modificând fiziologia funcţiilor în raport cu ceea ce trebuie să devenim sau unde trebuie să ajungem.

Pluto - generare şi regenerare
Pluto care reprezintă ereditatea tuturor proceselor replicative, este cel care controlează finalitatea procesului de recompunere atunci când proteina descompusă este înlocuită cu una nouă. După cum spuneam însă, Pluto stăpâneşte şi nucleul celular cel care conţine tiparul ereditar după care se recombină aminoacizii pentru a forma o nouă proteină.
Când se produce o modificare a acestui tipar genetic, metabolismul celular poate determina apariţia unor celule atipice care cu timpul se pot transforma în celule canceroase, procese degenerative de care răspunde Pluto. Pe urmă nu tot ce face Saturn este rău sau tot ce face Jupiter este bun. Aceste două noţiuni ar trebui eliminate din astrologie. Este benefic faptul că organismul elimină produşii de care nu are nevoie şi este rău când acumulează grăsimi. Saturn cenzurează excesele jupiteriene.
Enzimele se află şi ele sub guvernarea lui Pluto, şi seamănă cu orice proces de replicare cum este printarea dacă vreţi, xerografierea, adică celulele se reproduc şi în cea mai mare parte după anumite tehnici  şi tipare. Multe dintre otrăvuri, guvernate de Neptun, sunt substanţe care intrând în combinaţie cu enzimele le distrug pe acestea din urmă. Observaţi deci efectul antagonist Neptun – Pluto.
Enzimele sunt formate din acid ribonucleic (ARN ). Moleculele de ARN, care s-au format pe baza materialului genetic în nucleul celulei, sunt şablonul pe baza căruia se formează enzimele. Iar Pluto guvernează toate aceste procese. Când un organism viu se naşte cu un defect genetic sau cu o genă alterată, molecula de ARN nu este completă şi la fel se poate întâmpla cu o enzimă specifică care nu se formează sau îşi pierde specificitatea. Reacţiile de care depind aceste enzime fac ca acestea să nu se producă şi atunci vorbim despre un defect genetic. Iar dacă aceste reacţii sunt vitale pentru viaţă, organismul nu va supravieţui.
Medicina modernă cunoaşte un număr destul de mare de defecte ereditare cauzate de absenţa unor enzime. Organismul copiilor născuţi cu fenilcetonurie, de exemplu, este incapabil să folosească fenil-alanina, un amino-acid, care se acumulează în organism şi duce la otrăvirea acestuia din urmă. Astrologia modernă explică aceste defecte prin afectarea lui Pluto. Neîndoielnic defectele ereditare sau mutaţiile genetice nu sunt singurele care duc la deces, dar ele schimbă chimismul organic. Când o asemenea modificare se instalează însăşi evoluţia specificităţii vieţii este afectată. În procesul evoluţiei care adesea implică mutaţii non-letale, nu le afectează pe vieţuitoarele uni- sau pluricelulare dar, animalele mari, implicit omul, au pierdut această abilitate. Iar organismele animalelor mari sunt capabile să producă o enzimă intestinală care, la rândul ei, poate produce vitamina C atunci când aceasta nu se regăseşte în alimentaţie, pe când organismul omului nu  o poate face. Organismul său a pierdut această abilitate şi este nevoit să ia din alimentaţie vitamina C de care are nevoie.
Când viruşii şi bacteriile atacă organismul, ele interferează cu enzimele pe care le întâlnesc şi iată condiţiile de boală întrunite. Şi cum viruşii şi bacteriile sunt stăpânite de Pluto, iată că funcţia plutoniană a organismului este subtil alterată de prezenţa primelor.Viruşii care sunt particule foarte mici ce se inoculează insidios în organism, sunt constituiţi dintr-un material similar celui ereditar din nucleul celular.
Unii viruşi pot fi asemănători cu materialul nuclear deoarece urmează acelaşi şablon, şi obligă celula să producă un tip diferit de ARN, astfel ca producând noi enzime să satisfacă nevoile imediate ale viruşilor. Când celula se divide, celula fiică va fi diferită de celula mamă şi astfel ne trezim în faţa a ceea ce medicina denumeşte frecvent, o celulă canceroasă.
Medicina tratează cancerul (sub guvernarea lui Pluto) cu medicamente (sub guvernarea lui Neptun). Şi din nou ne lovim de antagonismul Pluto – Neptun. Bacteriile acţionează subversiv într-o celulă normală, subtil, fără urme, pe ascuns şi sabotează din umbră chimismul celular, toate aceste stând sub semnătura lui Pluto. Dacă îl socotim pe Neptun antiteza lui Pluto, să recunoaştem de unde şi decepţia. Aceasta deoarece funcţia psihologică a semnului Peşti, guvernată de Neptun, este de a recunoaşte substanţele străine care intră în organism pe care le distrug ori le neutralizează prin răspunsul antigenelor şi a celulelor albe.
Timusul guvernat de Neptun joacă în particular, un important rol în protecţia organismului faţă de bacterii şi viruşi din momentul naşterii până când organismul învaţă să se apere singur de aceste atacuri.
Mai sus am amintit cele două situaţii ale organismului – reacţiile cu un complex chimic care este redus la ceva mai simplu sau când în calitate de compus mai simplu, se combină cu substanţe mai complexe. Dacă enzimele cauzează aceste reacţii, atunci enzimele trebuie să fie guvernate de aceeaşi planetă care stăpâneşte reactivitatea lor. Enzimele care se implică în catabolism sunt guvernate de Saturn, este vorba despre descompunerea substanţei complexe în alte substanţe mai simple, iar cele implicate în anabolism sunt guvernate Jupiter, adică moleculele substanţelor formează o substanţă mai complexă decât cea de la care s-a pornit.
Pluto rămâne guvernatorul tuturor enzimelor, Jupiter şi Saturn fiind guvernatori adjuncţi deoarece ele răspund doar de funcţia enzimatică. Un exemplu de enzimă catabolică (Saturn) este renina care se găseşte în sucul gastric al copiilor până la 2 ani. Funcţia acesteia este de a reduce lacto-globulina, un complex proteic, care se găseşte în lapte, într-o substanţă mai simplă. Un alt exemplu este ptialina, care se formează în salivă şi a cărei funcţie este să spargă rigiditatea moleculară a dextrozei în molecule simple de glucid. Una dintre enzimele de anabolism (Jupiter) este clorofila din plante care combinată cu apă, bioxid de carbon şi energie solară, dau formă plantei.
Fiecare enzimă are o formulă chimică unică. Multe dintre molecule sunt compuse din proteine, o secvenţă dintr-un cordon de aminoacizi, de altfel fiecare secvenţă de aminoacizi este caracteristică oricărei enzime. Dar acum este vorba despre mai mult decât despre compoziţia enzimelor. Poate v-a mirat faptul că vitaminele şi mineralele sunt esenţiale în viaţa noastră. Motivul este că fiecare moleculă de enzimă conţine vitamine şi cel puţin un mineral.
Mineralul dă enzimei energie cu care aceasta se leagă de controversatul material brut care serveşte drept catalizator în cadrul reacţiei. Vitaminele completează structura unei anumite enzime. Organismul nostru are nevoie zilnic de vitamine şi de minerale pentru a ajuta continuarea procesului enzimatic.

Pluto  şi naşterile premature

Începând din 1984, Pluto a tranzitat Scorpionul ceea ce a coincis cu numeroase descoperiri mai ales tehnologiile care vizau domeniul medical cum ar fi creşterea speranţei de viaţă, supravieţuirea datorită aparaturii medicale în ce priveşte tratamentele grele şi de durată.
Scorpionul este un semn de apă asociat cu medicina şi cu situaţiile limită, de viaţă şi de moarte, care ţin de ea, dar în aceeaşi măsură guvernează  banii şi puterea. Atâta timp cât Pluto a fost în Scorpion interesul care se punea a fost acela de a menţine viaţa şi în condiţii artificiale, apoi atenţia care s-a dat sănătăţii şi costurilor pentru menţinerea acesteia, dreptul de a decide ce este mai bine pentru bolnav adică eutanasia şi puterea de a decide privitor la cine trebuie să trăiască şi cine nu, dacă clonarea este posibilă şi în ce condiţii.
Odată cu mutarea lui Pluto în Săgetător, început în 1995, centrul de interes s-a mutat pe aspectul legal şi etic al progresului medical, inclusiv asupra tehnologiilor care ajutau la supravieţuirea copiilor născuţi prematur sau cei rezultaţi din fertilizările in vitro.
Miracolul medicinii moderne a dus, în rândul populaţiei, la un boom în ce priveşte naşterile premature. Tehnologia medicală avansată nu este singura implicată în rata supravieţuirii, ci ei i se alătură metodele moderne de tratament al fertilizării. Aceasta deoarece medicamentele menite să ridice fertilitatea tindeau să ducă la sarcini gemelare şi de aceea mulţi gemeni multipli s-au născut prematur. Pe câtă vreme 8 % era procentul de naşteri premature pentru un singur făt, rata în ce priveşte naşterile gemelare a sărit de 50 % iar la tripleţi a trecut de 100 %.
Din nou, inculpatul astrologic este…Pluto, care guvernează fertilitatea, terapia şi replicarea nenumărată a oricăror lucruri. Înainte de tranzitul lui prin Scorpion, când metodele de sporire a fertilităţii abia fuseseră puse la punct, circa 10000 de copii pe an se năşteau prematur, în Europa, ca gemeni tripleţi sau multipli. Astăzi, se nasc peste 60000 de gemeni multipli pe an şi numărul acestor sarcini este în continuă creştere.
Mai important însă ni se pare faptul că la începutul secolului XX, rata mortalităţii infantile şi a naşterilor premature urmate de decesul pruncului a fost foarte mare. Până nu de mult, aceasta era pusă pe seama unor boli sau a condiţiilor improprii naşterii. Dar cercetările arată că mulţi din copii născuţi prematuri erau sortiţi pieirii deoarece nu existau echipamente medicale care să îi ajute să rămână în viaţă. Odată însă cu progresul tehnologiilor medicale de vârf a sporit şi rata de supravieţuire a prematurilor şi cu fiecare nouă descoperire medicala, şansa ca un făt să supravieţuiască la vârste foarte mici (24 – 26 de săptămâni) a crescut foarte mult iar riscul de a contracta infecţii neurologice şi organice este direct proporţional. Astfel că metodele medicinii moderne sunt foarte bune pentru a preîntâmpina naşterile premature sau pentru a asigura supravieţuirea prematurilor, dar oare merită preţul?
Costurile medicale pentru a salva prematurii poate fi mai mare de 1 milion de dolari şi acestea nu includ şi urmărirea de după spitalizare. Mulţi prematuri trăiesc, dar un mare procent dintre aceştia pot avea handicapuri fizice şi mentale, ca să nu mai vorbim de traumele provocate de durerea din timpul naşterii care este cu atât mai mare cu cât fătul are mai puţine săptămâni, ca să nu mai amintesc de experienţa plutonică care include diverse tuburi cu substanţe  sau oxigen, menite să menţină funcţiile vitale, şi care sunt vârâte în gât sau alte orificii ale copilului sau de acele fluturaş ataşate fiinţei plăpânde.
Dificultăţile cu care se confruntă prematurii sunt descurajatoare. Adăugaţi la aceasta că mulţi dintre copii se pot naşte cu plămânii sau alte organe insuficient dezvoltate, că ei au apoi un risc destul de sporit pentru paralizia cerebrală, au probleme cardiace, retard mintal, nu aud sau sunt orbi. Un studiu recent relevă un procentaj însemnat de prematuri care s-au născut cu un Soare afectat în harta lor natală, ştiut fiind că Soarele semnifică sănătatea fizică şi vitalitatea. Cel mai adesea Soarele este afectat de aspecte cu Saturn sau cu Neptun. Tot acest studiu arată că unul din trei prematuri s-a născut cu Soarele conjunct cu Neptun sau în pătrat cu Saturn pe când, în comparaţie cu cei născuţi la termen, s-a constat că gemenii prematuri aveau Saturn conjunct cu Soarele sau Neptun în pătrat cu Soarele. Marte este un alt indicator astrologic implicat în dezvoltarea fizică şi această planetă este tipică prin aspectele stresante pe care le face cu Saturn ori cu Marte în cazul prematurilor.
Au fost unele situaţii în care aspectele au ridicat mingea la fileu unor faimoşi prematuri. Victor Hugo a fost născut prematur şi nu se aştepta nimeni să trăiască. Sicriul, comandat unui tâmplar, i-a fost şi leagăn. Astrograma acestuia arată un Saturn în aspecte grele cu Soarele şi cu Marte. Mark Twain s-a născut la şapte luni şi are o astrogramă care arată un Marte afectat de aspectele cu Saturn şi Neptun. Alţi faimoşi prematuri care s-au născut în umbra unui Soare şi a unui Neptun afectat de aspecte stresante au fost Winston Churchill, Thomas Hobbes, Isaac Newton şi Albert Einstein.
Altă provocare astrologică întâlnită destul de frecvent în astrogramele prematurilor este aspectul stresant dintre Mercur şi Saturn. Mercur este un indicator al dezvoltării mentale, a comunicării şi a relaţiilor sociale. Iar Einstein este un exemplu în acest sens. A mers în picioare doar la 3 ani, iar poetul Lucian Blaga a vorbit abia la 4 ani. Amândoi au avut o minte excepţională dar s-au născut primul cu Mercur conjunct cu Saturn, cel de-al doilea cu Mercur în pătrat cu Saturn. Iar Saturn este planeta care întârzie. Mulţi prematuri pornesc sau vorbesc destul de greu. Mulţi dintre prematuri au probleme de abstractizare cum ar fi planificarea, succesiunea şi inhibiţia normală a impulsurilor nervoase, lucruri care asociate cu autocontrolul stăpânit de Saturn. Unii cercetători spun că aceasta explică de ce o rată crescută a criminalilor sunt născuţi prematuri.
Miracolele tehnologiilor medicale nu se fructifică fără un preţ anume. Pe drumul implacabil al progresului, noile descoperiri sunt implementate la rându-le prematur fără a se reflecta prea mult la cât este de etic să le foloseşti în anumite condiţii, dar şi la consecinţele sociale sau pe termen lung. În astrologie această reflecţie  asociată cu lentoarea este pusă pe seama lui Saturn şi a retrogradării planetelor.

Pluto şi somnul
De regulă, gândim că somnul este o problemă pe care ar trebui să o cerceteze doar psihologii sau neurologii nicidecum astrologii. Dar astrologia are o calitate universală şi poate folosi orice cale pentru a înţelege lucrurile, inclusiv experienţa sau experimentele care ţin de domeniul subconştientului, aşa cum este somnul.
Studiile ştiinţifice au revelat existenţa unor tipare de bază în ce priveşte somnhul cum ar fi ritmurile cosmice în care sunt implicaţi Soarele şi Luna. De exemplu, oamenii dorm mai mult şi au un somn mai profund iarna decât vara. Ca o extrapolare, e drept cam forţată asocierea, acest lucru duce cu gândul la hibernare. Cercetătorii atribuie aceste tipare schimbărilor de sezon dar şi alternanţei noapte – zi ; astrologii recunosc în aceasta faptul că Omul, mai mult decât oricare altă specie de pe pământ, este profund afectat de ritmurile cosmice.
Viaţa modernă tinde să ascundă sau să altereze influenţa acestor ritmuri naturale. Lumina artificială a schimbat orele de culcare, altminteri se supune tot ciclului circadian: noapte - zi. Studii recente arată că oamenii care nu dispun de surse de electricitate în case, urmează tiparul natural al somnului, se culcă devreme, dorm profund trei - patru ore, apoi se trezesc la miezul nopţii, şi câteva ore somnul nu se mai lipeşte de ei, adormind către dimineaţă.
Uneori este foarte greu să separi ştiinţa de astrologie. Pentru un astrolog este clar că mijlocul perioadei de insomnie corespunde perioadei în care Soarele intersectează un punct important din horoscop. În astrologie, Soarele reprezintă starea de conştienţă când atenţia este focalizată pe diverse probleme şi activităţi. Deoarece ziua are 24 de ore, Soarele stă cam două ore în fiecare din cele douăsprezece case zodiacale şi calitatea acestor case determină spre ce va fi focalizată atenţia.
                Important de reţinut este că Soarele stă două ore în Casa a 4-a casă care este asociată cu subconştientul şi cu experienţe interioare profunde cum este somnul. În preajma miezului nopţii Soarele începe periplul său de două ore prin Casa a 3-a, casă care stăpâneşte activitatea mentală, vorbirea şi comunicarea. Aceasta corespunde cum nu se poate mai bine cu ceea ce spun cercetătorii care studiază somnul şi anume că ne trezim în miez de noapte şi apoi nu mai putem adormi decât după câteva ore bune, timp în care gândurile, reflecţia, meditaţia şi încercarea de a ne reaminti şi a analiza eventualele vise.
Reflecţia asupra somnului nu este întotdeauna o experienţă plăcută deoarece un somn liniştit poate fi perturbat de coşmaruri. Efectul unor coşmaruri nu este chiar totdeauna rău. Este dovedit că oamenii care au periodic coşmaruri au tendinţa de a fi extrem de creativi. Mary Shelley a scris povestire a lui Frankenstein în urma frecventelor coşmaruri. Similar, Bram Stoker, autorul cunoscutului Dracula, avea dese coşmaruri pe care apoi le-a descris în cartea amintită.
Ce au astrologii de spus despre aceste coşmaruri şi procesul creativ? Deoarece somnul este un tipic habitual zilnic şi implicit un mediu de refacere psihică, tradiţia astrologică asociază  somnul cu Luna, planeta guvernator a Casei a 4-a. Şi pentru că somnul este o activitate care ţine şi de inconştient, mai este asociat astrologic şi cu Peştii, cu Neptun şi cu Casa a 12-a. 
Astrologii se pot uita în harta natală, pot analiza corelaţia dintre aceşti indicatori astrali şi pot spune nativului ce fel de somn va avea. De exemplu, în harta scriitorului Robert Louis Stevenson, născut la 13 noiembrie 1850, găsim conjuncţia Luna – Neptun, un aspect foarte puternic, în Peşti. Visele erau foarte importante pentru Stevenson care avea de multe ori coşmaruri pe care le-a şi descris dealtfel, în povestirile sale. Dr. Jekyll şi Mr. Hyde are ca bază un coşmar care revenea cu periodicitate de ceasornic în somnul lui Stevenson, şi în care  se vedea transformându-se dintr-un  aristrocrat britanic într-un monstru.
Deoarece somnul este o stare misterioasă, profund internă, necesar însă pentru refacere, pentru conservare dar şi pentru transformarea interioară, pentru astrologi şi poziţia lui Pluto este relevantă. Relaţia dintre viaţa din vis şi creativitate este sugerată de Pluto care reprezintă capacitatea de a adânci experienţele noastre din stare conştientă şi de a le depozita în cutiuţele subconştientului, la diverse niveluri, acolo unde ele se pot transforma într-un proces creativ. Edgar Allan Poe, alt scriitor care suferea adesea de pe urma coşmarurilor, era născut la 19 ianuarie 1809, cu conjuncţia Lună – Neptun, în Peşti.
Orice am folosi, ştiinţa ori astrologia, pentru a studia evoluţia omului, este foarte important să luăm în considerare o serie de factori. Astrologia a fost folosită pentru a studia diverse aspecte al conştiinţei de mii de ani, în timp ce ştiinţa modernă apelează la studiul analitic al aceleiaşi stări de conştiinţă, abia de câteva sute de ani. Psihologia, ca ramură a ştiinţei cognitive s-a născut acum o sută şi ceva de ani.
Cercetătorii clamează descoperirea unor tipare care demonstrează corespondenţa cosmică cu evoluţia umană, cum este somnul, de exemplu, şi au stabilit o serie de termeni care descriu această corespondenţă – ceasul biologic, bioritmurile, ciclul circadian, periodicitatea lunară. Acestea nu sunt doar simple denumiri noi ci dovada ştiinţifică a ceea ce astrologia a descoperit demult.

2 comentarii: