Cum trăim experiența lui Neptun în domiciliu
Căderea bursei s-a produs în momentul în care Neptun parcurgea ingresul în Vărsător, adică se întorcea în semnul vecin domiciliului, unde a stat aproximativ 14 ani, după ce s-a lăfăit patru luni în semnul de domiciliu, ne-a trimis tot felul de semnale pentru a ne gândi cam ce ne aşteaptă în următorii 14 ani. De ce spun asta? Păi, ia priviţi ce s-a petrecut în lume în aceste patru luni. În primul rând mişcările de revendicare a propriei libertăţi, a dreptului de a-şi decide soarta, desfiinţarea aşa numitelor regimuri totalitare precum şi amplificarea mişărilor feministe în teritorii în care, acum 20 de ani, abia dacă se amintea de statutul femeii – Egipt,Tunisia, Libia, Siria. Şi gândiţi-vă că toate aceste evenimente nu sunt decât un preambul la următorii 14 ani! Aşa că suntem aşteptaţi să participăm la evenimente pe care înţelepciunea orientală le numeşte "vremuri interesante".
Neptun va reveni în Peşti pe 3 februarie 2012. Trecerea se va face pe un septil (51.42 grade) cu Pluto, aspect similar cu trecerea lui Neptun în domiciliu în 1520. Semnificativ pentru mutarea din 2012, a fost precedată de trecerea lui Uranus în Berbec şi a lui Jupiter în Taur, ca să nu mai spun că şi Saturn va fi pe punctul de a trece în Scorpion. Evident, direct proporţional, creşte şi starea de nelinişte pentru că ne simţim ca nişte actori în teatrul vieţii, suficient cât să rezoneze cu preocuprile noastre concrete dar nu neapărat să se şi exteriorizeze. Toate planetele lente se află la început de drum în semne diferite iar în lumina reflectoarele sunt marile instituţii internaţionale şi serviciile publice, transporturile, sănătatea, educaţia, poliţia şi justiţia, drepturile omului ş.a. Acestea vor fi în centrul atenţiei datorită repercusiunilor – preţul plătit pentru schimbările dorite, modul în care se va face această plată şi dacă ne putem permite să plătim, trei elemente esenţiale atât în plan individual dar şi în cel colectiv – combustibili, gaz, apă electricitate şi autoturism. Privite singular, costurile nu par mari dar dacă globalizăm, privim situaţia în ansamblu, problema devine una serioasă şi gravă. Niciuna din aceste probleme nu pot fi rezolvate prin preţul tot mai mare şi, culmea, care se şi plăteşte! Ca naţiune o ştim din experienţă proprie!
Neptun este o planetă care influenţează generaţii aşa că, atunci când vorbim despre ea, va trebui să luăm în considerare o plajă cît mai largă de semnificaţii şi nu să ne referim doar la un eveniment anume. Neptun in domiciliu în 1356 configurează geopolitic Europa cu implicaţii care au ajuns până în zilele noastre, să nu uităm că Anglia, Franţa, chiar şi Spania şi Portugalia, cu mici ajustări sau completări, s-au manifestat ca identitate politică, socială şi culturală fără echivoc. Reforma protestantă din 1520 a însemnat o pierdere semnificativă pentru Biserica Catolică; în 1684, Anglia avea ultimul rege catolic iar Isaac Newton avea să extindă limitele fizicii prin teorii care sunt studiate şi astăzi în şcolile din toată lumea după cum perioada 1846 – 1862 a însemnat moartea relaţiilor sociale de tip feudal dar şi a feudalismului ca sistem. Întrebarea este la ce să ne aaşteptăm în 2012, va fi mai bine sau mai rău? Tot ceea ce până mai ieri părea sigur, astăzi se dovedeşte extrem de fragil. Sisteme, instituţii şi dinastii au suferit schimbări profunde sau sunt pe cale de dispariţie chiar dacă agonia este lentă şi lungă – comunismul şi capitalismul dispar ca sistem, relaţiile generate de acestea sunt într-o continuă schimbare, monarhia ca sistem a devenit un element de tradiţie prerogativele acesteia restrângându-se, biserica abandonează dogmatimul în favoarea deschiderii către probleme mult mai pământeşti, învăţământul – internet versus cultura dobândită prin citit ş.a.
În timp ce Pluto stă în Capricorn, ar fi de aşteptat ca provocările fundamentale să se producă la nivelul autorităţii şi instituţiilor de bază din societate, lucru care se şi petrece dar greu de cuantificat vizibil pentru că facem parte activă din cadrul acestui proces, este ca şi cum astralul semnalizează că începem să plătim pentru dezinteresul sau indiferenţa faţă de lucruri care trebuiau să ne atragă atenţia de la bun început. Apoi, Neptun în Vărsător implică instituţii internaţionale menite să ajute. Câţiva actori pe pieţele financiare au câştiguri salariale de ordinul milioanelor de dolari sau euro, în timp ce restul populaţiei se zbate între credite sau diverse împrumuturi ca să o scoată la capăt. Gândiţi-vă, în contextul crizei economice, ce s-a întâmplat şi ce se poate întâmpla în continuare numai în România. Cea mai acută criză este ce a locurilor de muncă şi a locuinţelor, urmate de cea a sănătăţii şi educaţiei. Dacă, spaţiile locative, până mai ieri păreau cât de cât sigure sau un bun care să îi scoată pe proprietari din încurcătură, astăzi, odată cu retrocedările, foarte multe familii s-au trezit în stradă deşi au cumpărat locaţiile respective cu zeci de mii de euro luaţi prin credit bancar iar acum, au rămas şi cu casa luată şi buni de plată pentru că sistemul bancar are propriile sale legităţi.
Oferta FMI - insituţie internţională, a fost una tentantă dar ce repercusiuni a generat – reducerea salariilor funcţionarilor publici cu 25 %, slăbirea sistemului de coerciţie a poliţiei şi armatei prin disponilizarea aproape în totalitate a personalului civil, reducerea sau impozitarea pensiilor celor care zeci de ani au plătit contribuţii sociale la stat, prăbuşirea sistemului de sănătate şi cele care vor urma. Instabilitatea din Orientul Apropiat a avut, de asemenea, un impact puternic asupra pieţii ţiţeiului şi a produselor petroliere! Preţul ţiţeiului a crescut de aproximativ 5 ori în ultimii 14 ani. Aceasta a dus la o reacţie în lanţ – creşterea preţului la toate mărfurile transportate, inclusiv la alimentele de bază, moment în care cei cu venituri fixe, mai ales pensionarii, au trebuit să aleagă între sănătate sau între încălzire şi mâncare. Ca şi cum aceastea nu au fost de ajuns, penuria de produse alimentare s-a insinuat printr-o combinaţie de creştere a populaţiei lumii, secetă şi recolte proaste.
În 2008, rezervele mondiale de produse alimentare au ajuns la doar 11%. În Anglia, latifundiarii şi proprietarii de bunuri imobiliare au fost nevoiţi să pună ipotecă de până la 75 % pe bunuri pentru a face faţă cheltuielilor de întreţinere. În Bangladesh unde se plătesc salariile cele mai mici din lume, anul trecut 50 % din acesta se ducea pe...un sac de orez. Anul acesta, preţul orezului a crescut cu 24% iar la grâu cu...120%.
Întrebarea este dacă în lume se va stabiliza preţul producţiei la alimentele de bază şi astfel să ajute ca preţul alimentelor să nu mai crească şi să soluţionăm astfel proliferarea speculei? Toate acestea se întâmplă astăzi, la doar după o lună a revenirii lui Neptun în Vărsător. Dacă mergem pe teoria că fiind ultimele 3 grade Vărsător de fapt, Neptun este deja în domiciliu, mă gândesc ce se va petrece în următorii 14 ani. Să asistaăm la o revoltă mondială? Nimic nou nu se naşte liniştit! Schimbările au început de mult şi vor urma în cascadă, doar că ele nu sunt numai unele de suprafaţă, schimbările adevărate sunt profunde, curând vom conştientiza necesitatea acestora. Cum preţul ţiţeiului a explodat se pare că politicile economice se vor orienta spre producerea de energie nucleară, cu învăţămintele de rigoare după incidentul Fukushima, sau cea neconvenţională - energia solară, câmpurile de morişti eoliene, energia apei sau a biogazului ş.a. Mă întreb ce se va întâmpla în societăţile care s-au civilizat pe câmpurile de extracţie sau cu societăţile producătoare de produse petroliere? De ce spun asta, pentru că energia nucleară deşi nepopulară, poate deveni o opţiune ieftină pe termen lung. E clar, omenirea are de ce să fie îngrijorată.
Nu este de mirare că se discută de politici durabile în ce priveşte pescuitul după ce rare ori în lume s-a protejat pescuitul intensiv, iar astăzi multe specii de peşti sunt pe cale de dispariţie. UE încearcă de ceva vreme să obţină dreptul de a pescui în largul coastei vestice a Africii pentru că bancurile de peşti oceanic s-au rărit simţitor. Cu toate acestea, nu există o politică coerentă care să protejeze pescuitul oceanic, aşa că nu este o idee utopică dacă luăm în calcul programe internaţionale de protejare a pescuitului, mai ales cel industrial care reprezintă doar 15 % din totalul normelor de pescuit dar este responsabil 80 % de deteriorarea mediului marin.
Pe de altă parte vedem cum preţurile cunosc o continuă curbă ascendentă care nu dă semne să coboare. Sacrificiile care au tot fost amânate sunt brusc necesare – ceea ce se petrece în Statele Unite este un semnal de alarmă!! Sunt lucruri pe care generaţia sub 35 de ani nu o cunoaşte.
Spectrul şomajului este un alt aspect îngrijorător. Relaţiile de muncă şi nu doar acestea, relaiile în general, sunt într-o mare criză, o dilemă pe care va trebui să o depăşim în primul rând, spiritual. Oamenii au tot mai puţine surse de subzidenţă, nu mai petrec timpul liber aşa cum o făceau acum 30 de ani să spunem, iar industria de divertisment este în colaps ca să nu mai amintesc de derizoriul celor care îşi spun vedete. Vedeta este ca şi respectul, statutul trebuie câştigat nu proclamat! Preocupări abandonate de pe vremea copilăriei pot reveni brusc în actualitate cu un impact neaşteptat. La noi se vorbeşte tot mai des despre meseriile uitate!
Haideţi să ne oprim puţin la Scala Barbault sau Scara Barbault. Extrem de cunoscută în astrologia mundană mai puţin în celelalte ramuri ale astrologiei, se referă la coroborarea evenimentului astrologic cu cel istoric. Pe scurt, Scala Barbault reprezintă distanţa în grade dintre poziţia inţială a unei plante în cadrul unui ciclu şi poziţia ulterioară a aceleiaşi planete în cadrul altui ciclu, plus sau minus câteva grade. Aspectele urmărite sunt aceleaşi – cojuncţie, sextil, pătrat, trigon, inconjuncţie sau opoziţie. Ciclurile pot interfera în perioadele de degradare să spunem, la – 90 de grade sau – 30, este vorba despre distanţa dintre momentul intersectării ciclului faţă de momentul 0 considerat iniţial. Ce este de reţinut, este că totul este ciclic, cu perioade de ascensiune şi perioade de degradare, este de fapt o adaptare a teoriei spengleriene a ciclurilor de civilizaţie dacă vreţi.
Andre Barbault a aliniat pe această scală ciclurile de la Jupiter (prima planetă socială) până la Pluto. Cele mai mari minusuri – 135 sau – 90 au apărut în perioada celor două războaie mondiale. O poziţie similară s-a remarcat în timpul crizei financiare de la începutul anilor 90 sau în momentul prăbuşirii bursei de pe Wall Street. Anul 2009 a reprezentat un mare minus care se reflectă încă în criza creditelor şi a pieţei bursiere din prezent. Surprinzător anul 2012 reprezintă un plus frumos şi sănătos ca să spun aşa. În schimb, în perioada 2013 – 2021 economia mondială nu arată prea. Anul la care omenirea trebuie să fie foarte atentă este 2016, un an în care spiritele se pot încinge din nou şi acţiuni care nu au fost rezolvate sau au fost amânate pot fi repuse pe tapet.
În februarie 2012 când Neptun se va instala pentru 14 ani în semnul de domiciliu, planetele sociale Jupiter şi Saturn vor fi în opoziţie. Să ne amintim de anul 2000 când Pluto în Săgetător începuse să scuture din ce în ce mai tare ideea de globalizare şi Neptun în Vărsător care exacerba sentimentul libertăţii. Dacă coroborăm şi pătratul cu Uranus din Peşti provocările cele mai mari au avut loc la nivel de comportament social. Condiţiile unei vieţi decente în umbra creditelor au devenit mai mult decât acceptabile, iar accesibilitatea acestora din urmă s-a generalizat la nivel mondial - case pe credit, autoturisme e credit, bunuri de consum pe credit ş.a. Odată cu intrarea lui Pluto în Capricorn am început să realizăm care este costul real al acestor credite, Pluto a scos la lumină imprudenţa şi cheltuiala nejustificată şi a început să ne oblige la o restructurare interioară, să ne asumăm greşelile dacă vrem să mergem mai departe. Unul din vinovaţii principali pentru cheltuielile fără precedent a fost obsesia de a ne depăşi condiţia socială. Toate acestea au însemnat bonusuri pentru unii, milioane de euro aruncaţi pe lux şi proprietăţi, iar băncile le-au facilitat materializarea dorinţelor de mai mult şi mai mult. Problema era unde vor ajunge. În momentul de faţă criza creditelor s-a blocat. Unde? Taman la bănci, pentru că acestea au început să îi execute pe datornici. Este genul de comportament care generează revoltă împotriva instituţiilor neptuniene care rămân indiferente la suferinţa umană atâta timp cât ele îşi ating targeturile. Poate că odată cu intrarea lui Neptun în domiciliu va vindeca omenirea de obsesii şi va opta pentru politici practice şi realiste, mai ales colective. Creşterea costurilor vieţii de zi cu zi ne va face un pic mai atenţi cu privire la modul în care ne folosim banii, gândim de două ori înainte de a renunţa la o haină care nu este veche dar a ieşit din modă, vom cumpăra alimente atât cât ne este necesar. Probabil omenirea a avut nevoie de blocajul acesta pentru a aprecia viaţa la justa ei valoare. Dar mai ales, a înţeles un lucrur esenţial: resursele naturale sunt finite, numărul populaţiei creşte exponenţial şi trebuie să fim mai conştienţi cu modul în care gestionăm ceea ce a mai rămas.
- va urma -
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu