Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

21 octombrie 2013

Arcul solar, o tehnică cu acuitate predictivă extraordinară

Interesant este că tehnica arcului solar este una dintre cele mai vechi tehnici de predicţie în astrologie. Ea este definită ca diferența dintre poziția Soarelui progresat și a Soarelui natal la un moment dat. Acest arc se adaugă apoi la fiecare planetă și punct important din diagramă. Arcul solar este, aproximativ, echivalent cu vârsta individului.
Această tehnică se bazează pe conceptele de direcții principale formulate de Ptolemeu, în secolul al doilea , şi s-a perfecţionat de-a lungul secolelor. Sistemul de arcuri solare are potențialul de predicție extraordinar, dincolo de limitarea pe care o aduc progresiile secundare , de exemplu.
Există două principii în interpretare a arcului solar. Primul este de a personaliza predicţia prin convenţia o zi pentru  un an, simbolism care este coloana vertebrală a progresiilor secundare și care a intrigat astrologii europeni de sute de ani, mai ales cei din secolul al XVI-lea.
Al doilea principiu este de a utiliza simbolismul progresiilor pentru întreaga temă natală. Rafinamentul acestui sistem constă în arcul Soarelui natal aplicat Soarelui în progresie secundară la luna şi ziua naşterii alese la un moment dat şi care se aplică apoi fiecărei planete şi fiecărui punct important din tema natală - Ascendent, Mijlocul Cerului, Descendent, Fundul Cerului sau  axa nodurilor lunare. Rezultă un horoscop nou, cu o dinamică proprie progresiei!
 Folosind poziția Soarele în progresie secundară ca accent de referință pentru o proiectie simbolică în viitor, permite acestui sistem să capteze și să folosească rata reală a Soarelui natal care să sublinieze acţiunile individului spre deosebire de tranzitele cu care suntem obişnuiţi.
Magia sistemului constă în recalcularea cu ajutorul arcului solar şi personalizarea exactă a poziției fiecărui semnificator din tema natală, fie ea planetă, fie un punct important deoarece horoscopul natal este uniform progresat din punct de vedere simbolic şi devoalează impactul aspectelor Soarelui prin formarea altora noi stabilite între poziţia arcului solar şi Soarele Natal.  
Teoria arcului solar se bazează pe aspectele stresante de tipul conjuncţiei, semi - pătratului, pătratului, seschipătratului și opoziției. Ipoteza de la care se pleacă este că pătratele (și toate aspectele legate de ele) fac lucrurile să se întâmple, adică obligă la acţiune, în timp ce celelalte aspecte fac ca lucrurile să rămână așa cum sunt.
Relația dintre planetele natale şi arcul solar nu este definită în ceea ce privește calitatea aspectului, adică să spunem că o conjuncţie  sau opoziție ar fi mai puternică decât un semi - pătrat sau seschipătrat, ea se referă la contact, la faptul că cele două intră în contact una cu cealaltă la un moment dat iar acest contact este exprimat printr-o ecuație simplă. Să luăm un exemplu:
Arcul Solar (ArS) al lui Saturn formează un aspect cu punctul mijlociu (PM) dintre Venus şi Pluto. Conform aceluiaşi raţionament, arcul lui Uranus care formează un aspect stresant cu punctul mijlociu care îl implică pe Marte natal, sugerează implicarea bruscă a unei energii care  aduc un conflict, o luptă, un accident sau o intervenţie chirurgicală cu efect asupra integrităţii corporale a nativului. Acurateţea interpretării ţine de modularea situaţiei care să se potrivească situaţiei reale în care se află nativul în acel moment. Arcul lui Saturn la Venus şi Pluto înseamnă că arcul solar al lui Saturn este punct mijlociu, indiferent că vorbim despre conjuncţie, semi-pătrat, pătrat, seschipătrat sau opoziţie între Venus şi Pluto natal şi sugerează frica de a pierde dragostea cuiva, de a pierde iubirea partenerului și în momentul apariției acestui aspect nativul trăieşte un sentiment de disperare, chiar tragic aş spune.
Un alt exemplu, arcul solar al lui Mercur la Jupiter şi Neptun. Arcul solar al lui Mercur formează un pătrat cu punctul de mijloc dintre Jupiter si Neptun din harta natală , ceea ce sugerează o imaginație activă, plăcerea de a învăța, plăcerea de a comunica, fantezia, vizualizarea, modificarea caracterului, inspirație, acumularea de kilograme, ignorarea semnalului că din punct de vedere hormonal, organismul are de suferit.
Arcele solare care domină totuşi, sunt cele ale planetelor grele – Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto deoarece ele aduc schimbări radicale în viaţa nativului sau a unui popor. Pentru Ungaria, de exemplu, aderarea la UE şi implicit la spaţiul Schengen a însemnat o schimbare aproape totală în timp ce pentru România a adus mai de grabă haosul social şi politic. Toate aceste proiecţii însă, trebuie să fie integrate în situaţiile pe care nativul le parcurge.
Arcul Solar poate deveni o tehnică de fond, în astrologie, deoarece urmăreşte creşterea şi dezvoltarea în timp. Tranzitul este accentul care declanşează potenţialul unui horoscop pentru evoluţia ulterioară imediată, repet, în timp ce arcul solar vizează evoluţia pe termen lung.
De exemplu, prezenţa lui Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto într-o temă a arcelor solare, fiind planete grele sau lente, pot acoperi o perioadă lungă de timp şi se leagă de problemele pe care le ridica trecerea lor printr-o anumită casă la un moment dat.  Când se realizează o conexiune aspect cu planetele natale din casa respectivă sau din alte case, viaţa nativului va fi afectată din punct de vedere afectiv, mai ales, cu impact asupra casei în care se află dar şi a casei stăpânite de planeta tranzit. Aceste efecte pot fi sincronizate cu formarea arcului solar cu mult înainte ca evenimentul să se petreacă. În următoarele şase luni, unul sau mai multe arce solare ne pot colora viaţa dar ca tranzite importante este posibil să avem doar maxim două momente observabile.
Pentru Margaret Thatcher, de exemplu, arcul solar a lui Saturn la MC din iunie 1990, a fost, cu siguranță, un semnal de alarmă pentru cariera ei şi cerea foarte multă atenţie în perioada amintită. Cinci luni mai târziu, acelaşi arc solar îi va atinge pe Marte şi pe Pluto din tema natală iar fostul prim ministru avea să fie afectată de teama că va urma să fie schimbată, ca în ianuarie 1991, arcul solar a lui Saturn să atingă şi Soarele natal, subliniind schimbarea profesională majoră dar şi tensiuni generate de realitatea ideii că nimic nu este nou sub soare şi nici ea unică şi imuabilă. Acest fundal astral, activat de arcuri solare la un orb foarte strâns, a fost foarte energic o perioadă de aproximativ șapte luni şi s-a finalizat cu demisia. 
Pentru Adrian Năstase, noiembrie 2004 însemna arcul solar al lui Uranus care doar ce scăpase din încleştarea cu Soarele, şi lovea în Mercur şi Neptun natal, Mercur în Casa a 10-a, a puterii, Neptun în Casa a 2-a, a banilor, aspecte care anticipau problemele şi acuzaţiile de corupţie care vor urma – Uranus, schimbarea radicală a situaţiei pierde alegerile la mustaţi în faţa lui Traian Băsescu, Mercur şi Neptun – minciună, falsitate, iluzia că totul va rămâne cum a fost în principiu, sume mari de bani aflate în joc. Arcul lui Pluto din Casa a 2-a ataca puternic Soarele natal aflat în Casa a 10-a, semn că mai repede decât credea, reputaţia fostului premier va fi făcută zob de acuzaţii de corupţie şi jocuri financiare oneroase.
Să presupunem că aveți o planetă puternică într-o casă cadentă - 3, 6, 9 sau 12 - din tema natală. Poziţia acesteia va funcţiona ca un contor din momentul în care va deveni arc solar, de-a lungul timpului vorbind. Ca generalizare, numărul de grade poate fi egal cu vârsta nativului iar minutele cu lunile, de exemplu, cinci minute de arc solar echivalează cu o lună. Nu trebuie decât să ne gândim ce s-a întâmplat în viața noastră în luna respectivă. Dacă eraţi prea mici pentru acea perioadă, părinţii pot vorbi despre acele momente, pentru că, probabil, au existat schimbări importante în viața familiei – divorţ, pierderea unui părinte, cumpărarea unui apartament, ruperea de familia tradiţională pentru a-şi construi propria viaţă de familie, venirea pe lumea a unui copil, declanşarea unei boli ireversibile ş.a. Dacă însă ați fost pe cont propriu, ar trebui să fiţi în măsură să cuantificaţi ce vi s-a întâmplat, să evaluaţi evoluția care s-a produs la nivel personal.
Arcul lui Pluto este cel mai puternic; el anunţă o ajustare extraordinară din perspectiva vieții. Descoperirea unor boli ascunse, boli cu efect mutilant pentru personalitatea nativului cum ar fi de exemplu, chimioterapia – căderea părului, scăderea în greutate sau pierderea efectivă a unui membru prin amputare.
Urmează arcul lui Neptun care corespunde cu o pierdere, cu o remodelare a ego-ului,  moment impresionabil  deoarece nativul are impresia că nu ştie încotro merge sau nu vede luminiţa de la capătul tunelului. Depresia, tentativele de suicid sunt cele mai bine conturate de acest arc. Acum tendinţa spre dependenţa de medicamente şi substanţe halucinogene este foarte mare.
Arcul lui Uranus anunţă o schimbare bruscă, consvulsii şi agitaţie. Risc sporit pentru accidente în special cele legate de curentul electric sau de trăznet, accidente de maşină (dacă cumva îl atinge pe Marte) ş.a.
Arcul lui Saturn aduce o maturizare prin schimbare sub presiunea creșterii responsabilităţii. Este momentul când pot debuta boli ireversibile – cardiace, de metabolism (diabetul), osoase (artrite şi artroze) etc.
Arcul Mijlocului Cerului sugerează un alt loc de muncă sau pierderea celui existent, pensionarea unuia dintre părinţi ceea ce afectează viaţa de familie. Este un moment dramatic pentru că de regulă pe acest aspect intervine pensionarea medicală – sursele de venituri scad dramatic dar  poate sugera că boala o afectează pe mamă, de regulă. Dacă aspectul loveste o planetă aflată în casa a – 7 a atunci nativul va apela la un alt tip de terapie decât cea alopată; dacă loveşte AS este vorba despre provocări în plan personal, nativul trebuie să dea atenţie, în mod special, sănătăţii, vitalitatea scade, deci este un moment în care poate decide să apeleze la setul de analize pe care l-a tot amânat şi va descoperi că suferă de o boală ale cărei manifestări le-a ignorat deşi cel puţin unui din membrii familiei suferea de acea boală – diabet, cardiopatie, boala hepato-biliară ş.a. şi, în sfârşit, dacă arcul loveşte FC sau Casa a 4-a, dacă nu vorbim despre un nou început, atunci aspectul atenţionează asupra problemelor de sănătate ale tatălui sau ale cuiva drag din familie.
O a doua proiecţie a arcelor solare se referă la arcele planetelor personale. Mergeţi la 3 - 4 specialişti şi nimeni nu vă spune precis ce aveţi. Este ceea ce eu numesc blocaj prin inducţie. Inseamnă că arcul solar al unei planete lente loveşte una din planetele personale. Gândiţi-vă o planetă este înceată cealaltă merge foarte repede, de aici se crează un blocaj, din inerţia de a face ceva dar o forţă nevăzută nu lasă loc de acţiune. Numai că aceste arce solare pot avea legătură şi cu planetele rapide şi totul să se desfăşoare într-o adevărată cavalcadă, cum spun eu să nu aveţi timp nici măcar să respiraţi. Arcul Soarelui de exemplu, conjunct cu Venus sau arcul lui Venus conjunct cu Soarele natal poate corespunde unor probleme care implică naşterea – greutate în expluzia fătului pentru că nu există dilataţie, fătul se naşte cu cordonul ombilical în jurul gâtului sau mamei îi creşte brusc tensiunea pe masa de naştere.
Dacă arcul lui Pluto sau a lui Saturn ating Soarele ori pe Venus natal – pătrat, opoziţie şi, cea mai dură, conjuncţia, atunci poate interveni fie moartea copilului la naştere, fie decesul mamei pe masa de naştere, fie declanşează mamei o mio-cardiopatie ireversibiă, fie copilul rămâne cu o traumă de pe urma naşterii, sunt multe şi multe aspecte medicale care pot fi implicate.
Când folosiţi generalizarea un grad pentru un an, pentru cei născuţi vara este nevoie, pentru primii 30 de ani de viaţă să adăugaţi  încă un an de viață pentru a finaliza simbolismul arcului decât numărul de grade care se ia în calcul la formarea aspectului de arc solar.
În jurul vârstei de 30 fiecare dintre arcurile soalre ale planetelor și alte puncte din tema natală fac un aspect exact de 30 de grade la propriul moment de naştere. În jurul vârstei de 45 de ani toate arcurile solare ale planetelor lente sunt într- un aspect de 45 de grade faţa de poziția propriei naşteri iar în jurul vârstei de 60, sunt într- un aspect de 60 de grade etc. Persoanele nascute in iarna, cand soarele se misca 61 minute de arc pe zi, se confruntă cu aceste puncte un pic mai înainte de împlinirea acestei vârste. Persoanele născute în timpul verii , când soarele se mișcă aproximativ 57 de minute pe zi , ajunge la această poziţie un pic după împlinirea vârstei, cu diferența că perioadele devin mai lungi pe măsură ce îmbătrânesc. Deci, ce înseamnă a trăi o zi când toate arcele solare ale planetelor și alte puncte din tema natală, fac același aspect la poziția propriei naşteri ? Aceasta ar anula cu siguranță efectul aspectelor individuale. În schimb, este ca și cum, pentru un timp scurt, harta natală ar funcționa cu dublă putere. Calitatea a ceea ce simțim cu aceste ocazii are intensităţi diferite şi trăirile sunt pe măsură, în funcţie de tipul aspectului, aspectul este unul ușor (sextil) sau este unul stresant (semi - pătrat sau pătrat) şi implică evenimente care au loc înainte sau după împlinirea vârstei respective.
Despre orbul de 30 de minute al arcului solar, Noel Tyl spune că: vine la un an sau doi după încheierea unui ciclu saturnian, tranzit important în viața fiecăruia, când oamenii sunt provocați să se autodefinească ca adulţi. El vine, de asemenea, doar după trigonul lui Uranus în tranzit cu Uranus natal, ceea ce marchează o ruptură cu trecutul fiind un prilej de a defini individualitatea cuiva .... în timp ce aspectul arcului solar de 30 de grade nu este deosebit de stresant, deoarece acesta nu stimulează conștientizarea a ceea ce vrei să devii. Cu alte cuvinte, aceste momente care apar în jurul vârstei de 30, 45 , 60 sau 90 de ani sunt la fel pentru toată lumea, ocazii numai bune de a ne opri şi a reflecta asupra temei natale confruntând ceea ce am făcut cu viaţa noastră şi ceea ce trebuia să facem de fapt.
Aspectele tensionate sunt formate prin însumarea calităților semnelor cunoscute ca cuadruplicităţi. Fiecare semn dintr-o cuadruplicitate va forma un pătrat și o opoziție față de celelalte semne formând unghiurile pătrate sau de 90 de grade, adică aspecte care ţin de armonica a 4-a, aşa că vom folosi în analizele noastre pătratul, opoziția și conjuncţia, cu alaiul de minore semi-pătrat şi seschipătrat (un pătrat + un semi-pătrat = 90 + 45 = 135 de grade).
Orbul sub care influenţa aspectelor este maximă este de 30 de minute, aplicant şi separant, influenţa aplicantă fiind mai puternică decât cea de depărtare, de ieşire din aspect şi poate dura circa 1 an. Influenţa aspectelor în tranzit este în raport de viteza de mişcare a planetelor implicate. De exemplu, tranzitul planetelor grele este mai lent ( Jupiter la Pluto ) iar influenţa aspectului este de durată decât dacă aspectul s-ar forma între Soare şi Marte, să spunem. În schimb aspectele, în cazul arcelor solare, au aproximativ aceeaşi perioadă de influenţă, de aproximativ un an. De ce? Pentru că planetele care formează arcele solare nu retrogradează niciodată în timp ce în cazul tranzitelor ele trec de trei ori peste un anumit punct şi refac un anumit aspect.

Arcele solare creează presiunea necesară producerii unui eveniment iar tranzitele îl declanşează.

Metoda clasică de folosire a arcelor solare este tehnica de lucru a celor care practică simetria astrologică, domeniu cunoscut sub numele de astrologie uraniană sau Cosmobiologie.  Şcoala Uraniană sau Şcoala de la Hamburg cum mai este cunoscută, studiază arcele solare pentru fiecare pereche de puncte, chiar dacă aceste arce nu au legătură cu aspectele standard. Adepţii acestei şcoli recunosc că aspectele pot avea un efect mai puternic în timp dar şi că orice altă prefigurare a unor arce, aparent insignifiante, pot căpăta o importanță deosebită dacă se regăsesc, repetitiv, în tema natală.
Cosmobiologia foloseşte tehnica punctelor mijlocii în care distanţa dintre punctele A și B este egală cu distanţa dintre punctele B și C. Astrologia uraniană a dus raţionamentul mai departe postulând ideea că distanţa dintre punctele A și B este egală cu distanţa dintre punctele C și D. Indiferent dacă sunt implicate trei sau patru puncte, ideea este că ori de câte ori apar distanţele egale, există un fel de rezonanță care leagă toate punctele implicate într-un punct comun. Ca puncte interesate, găsim majoritatea planetelor şi elementele de bază ale astrologiei clasice - ASC, DS, MC şi FC la care se adaugă Nodurile Lunare. Adăugarea planetei Uranus este una opțională. 
Pe lângă acestea, mai există un punct care ar trebuia adăugat celor amintite şi anume Punctul Aries sau punctul vernal - 00 grade Berbec cu care începe zodiacul. Acesta se datorează faptului că poziția unei planete, în longitudine, este de fapt arcul solar dintre planul în care se află planeta și punctul 00 grade Berbec. Înlocuirea Punctului Aries cu unul dintre punctele dintr-o combinație de două puncte, permite investigharea doar într-un singur plan și pentru o singură pereche planetară ceea ce este foarte util în lucrul cu arcele solare.
Când faci un altfel de astrologie, care se ocupă cu altfel de relaţii între planete, cu distanţe cum sunt arcele de cerc, aplicaţia arcelor solare se face într -un mod diferit. În loc să luăm în considerare arcele solare dintre planete, strict direcţionat, și modul în care acestea fac aspecte cu planetele din harta natală, se ia în considerare lungimea arcului solar în sine. Ori de câte ori lungimea arcului solar ajune să fie egală cu lungimea arcului între două puncte natale, se declanșează o interacțiune între aceste puncte. Cu alte cuvinte, ori de câte ori revin în viața noastră o serie de evenimente sau de situaţii, de vină este un arc solar. În plus, față de perechile de puncte care devin scadente, punctele unice pot apărea atunci când arcul solar devine egal cu arcul dintre aceste puncte și Punctul Aries.
Toate acestea oferă un mod foarte simplu și eficient de a vedea parcursul întregii vieți a unei persoane. Pe măsură ce anii trec, arcul solar acoperă din ce în ce mai multe perioade din viaţa noastră şi fiecare pereche de puncte din tema natală acţionează într-o succesiune care este unică pentru fiecare persoană în parte.
Combinație de influențele stelare pe care o propune teoreticianul Şcolii de la Hamburg, Ebertin este excelentă. Aceasta include toate combinaţiile cu două și trei puncte ale planului standard, ale MC, ASC și ale Nodurilor lunare iar faptul că această tehnică pune în ecuaţie combinații de două şi de trei puncte este o interpretare utilă pentru multe tipuri de astrologie, deoarece oferă o alternativă cu privire la interpretare chiar dacă nu se intenționează folosirea punctelor ipotetice. O relaţie între perechile planetare se reface de mai multe ori în viață. În primul rând , fiecare pereche de puncte de pe un arc de cerc implică două deschideri - arcul de la A la B  și apoi, continuând în jurul cercului, arcul de la B înapoi la A.
Un alt moment pentru care tehnica arcelor solare este excelentă ţine de rectificarea orei de naştere. Nimic nu este mai frustrant pentru un astrolog, şi chiar pentru nativ, să nu ştie ora de naştere a cuiva atunci când ridică o temă natală.

4 comentarii:

  1. Nu stiu mai nimic despre arce, recunosc! Bun articol;bun de pus la dosar! Multumim, Gabi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Exceptional articol! Multumiri si spor in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rica Paduret

    Ca intotdeauna, excelenta Gabriela...drept sa spun habar nu aveam ca exista si aceasta metoda.
    Dar cum pot afla ora de nastere cu aceste arce? ma intereseaza in mod deosebit in cateva cazuri ale unor cunoscuti.
    Multumesc pentru munca depusa in folosul nostru. Zile minunate.

    RăspundețiȘtergere