Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

24 noiembrie 2010

Compatibilitatea de cuplu

Între astrologia clasică și practică

            Compatibilitaea de cuplu, sau sinastria, este un subiect pe cât de complex pe atât de delicat chiar şi în astrologie. De ce? Pentru că sunt o sumă de factori care trebuie luaţi în considerare şi de aceea puţini astrologii se încumetă să facă acest tip de analiză. Nu faptul că ia ceva timp să faci o asemenea analiză îi împiedică să facă acest lucru, ci faptul că implică multă responsabilitate. Dar mai ales contrazice teoria compatibilității instituită de astrologia clasică. Conform acesteia, compatibilitatea se explică prin afinitatea dintre semne. Se spune că semnele de Foc sunt compatibile ele între ele dar și cu semnele de Aer. Similar, semnele de Pământ cu cele de Apă.
În peste 88 % din sinastriile pe care le-am studiat, am avut surpiza să constat că lucrurile nu stau tocmai așa. Din aproape 1300 de asemenea cazuri, la 1172 mai precis, teoria clasică nu se verifică, doar 128 de cupluri coprespundeau acesteia. Ce se întâmpla cu restul? Așa am avut surpriza să constat că, de fapt, nu natura elementară a semnului era cel care imprima compatibilitatea între doi oameni, există într-adevăr o afinitate care concură şi ea la sudarea cuplului, ci tipul de relație care se stabilește între planetele personale: Soare, Lună, Mercur, Venus, Marte şi Ascendent. O statistică privind compatibilitatea celor 1172 de cupluri, s-ar prezenta cam aşa:
 • peste 80 % în cazul a 938 de cupluri
 • 70 % - 127 de cupluri
 • 65 % - 92 de cupluri
 • Sub 60 % - 15 cupluri
Până la a ştii ce anume vrei să afli, de la compatibilitatea în astrologie, este un drum lung, puternic marcat de probabilitate datorită influenţelor exterioare – educație, mediu social, tabuu-uri sociale – averea sau un defect fizic, mentalitate, părinţi care nu se înţeleg, părinţi care nu îşi doresc nora sau ginerele, criteriile sociale ş.a. şi creionează un tablou dinamic, cu interdependenţe şi interacţiuni la fel de complexe. Am avut o situație în care un tată nu dorea ca fiul lui să se căsătorească cu fata pe care o iubea pentru că părinții acesteia erau surdo-muți. Un moment cred că i-am dat dreptate, dar am avut acea străfulgerare de moment și l-am întrebat dacă știe cumva, defectul era ereditar sau dobândit. Supriza a fost că știa despre defect că este dobândit. În acel moment am înțeles că, în fapt, mă loveam de un tabuu. Era vorba nu atât de poziția socială a virtualului socru – avea o mică afacere, era vorba despre prestanță. Ce va spune lumea când va afla că s-a încuscrit cu un surdo-mut? Am stat câteva ore de vorbă încercând să îi explic că nefiind un defect ereditar  nepoții vor fi sănătoși. Nu am putut dărâma cu câteva ore de argumente, îndărătnicia tatălui. Dar câteva luni mai târziu au venit la cabinet tinerii. Se căsătoriseră împotriva interdicției familiei, locuiau cu chirie și spuneau că sunt fericiți. Iar temele lor astrale aveau foarte multe lucruri în comun. Chiar dacă eu nu ajungeam să cunosc cazul, ei tot s-ar fi căsătorit.
Toate relaţiile noastre au o parte pozitivă şi implicit, una negativă, elemente care se regăsesc în analiza astrologică. Este nevoie de experienţă și răbdare pentru a cunoaşte profunzimea problemele cu care se vor confrunta cei doi.
Doi oameni se iubesc, se doresc, vor să fie împreună. Făcând sinastria descoperi, la un moment dat însă, că în viaţa lor pot apărea piedici insurmontabile şi va urma un divorţ. Cum să explici acest lucru celor doi? Un alta caz: o pereche a venit la mine cu rugămintea de a-i ajuta să găsească o dată potrivită pentru nuntă. În momentul în care am făcut suprapunerea temelor prima întrebare care mi-am pus-o a fost cum să le spun că după câteva luni vor divorța, erau prieteni de aproape 4 ani și își doreau cu disperare să fie împreună. Dar simpla armonie dintre Luna ei și Luna lui nu era un argument care să susțină mariajul. Celelalte planete personale, în opoziție și în pătrate, arătau o relație tensionată, cu o tendință clară a ei de a-l domina pe el. Am ales să le spun adevărul. Nu m-au ascultat, cred că au plecat de la mine convinși că sunt o impostoare. Acum câteva săptămâni m-a căutat ea. Se căsătoriseră în 2008 dar în martie anul acesta s-au despărțit. Nu se putea înțelege cu soacra, ba mai mult, îl acuza pe fostul soț că nu se putea rupe de maică-sa. I-am adus aminte de discuția noastră de atunci. Și-o amintea, a recunoscut că le-am spus că vor divorța, dar nu puteau să conceapă că divorțul lor apărea scris în astre.
Dar cred că este mai bine să începem cu elementele de bază pentru a înţelege ce este sinastria. Nu spun că sunt un specialist, dar vă pot oferi câteva elemente care să vă facă să vă aplecaţi mai atent asupra ideii de compatibilitate în cuplu.
Dacă vreţi să ştiţi care sunt nevoile, speranţele şi dorinţele unui cuplu trebuie să priviţi harta natală a celor doi urmărind evoluţia Soarelui, a Lunii, a lui Marte şi a lui Venus, dar şi a Ascendentului. Dacă, în general, Soarele şi Luna indică adevăratele necesităţi ale cuplului, Venus şi Marte vorbesc despre dorinţă şi atracţie iar Ascendentul dă sugestii asupra felului în care concep viața în doi, partenerii.
Normal, o relaţie foarte bună este aceea în care necesitatea se completează cu nevoia (Soare – Lună), dorinţa, sentimentul şi atracţia (Venus – Marte). În general, o cale de a afla cum va evolua relaţia dintre doi oameni este dea vedea care sunt relaţiile dintre cuplurile planetare pomenite şi Ascendent din hărţile amândoura după modelul: Soare El – Soare Ea, Lună El  – Lună Ea, Venus El – Venus Ea, Marte El – Marte Ea şi Ascendent El – Ascendent Ea. Când acestea sunt plasate în acelaşi gen de semne, masculin sau  feminin ori sunt într-un sextil (aspect armonic) foarte strâns, spunem că, în general, aceste persoane sunt compatibile. Dar este doar partea vizibilă a aisbergului, lucrurile sunt mult mai complicate decât atât. De aceea cred că cel mai indicat ar fi să discutăm puţin despre planetele amintite pentru a înţelege mai bine ideea de compatibilitate şi pentru a stabili o ordine a importanţei lor dar şi tonul pe care îl dau într-o sinastrie.

Luna – baza compatibilităţii

Luna este cea mai importantă planetă implicată într-o relaţie. Ea reprezintă cele mai profunde nevoi privind siguranţa afectivă şi este foarte dificil într-o relaţie să nu poţi să oferi partenerului siguranţa afectivă de care are nevoie.
Apoi, elementul în care se află Luna celor doi, semnul şi casa, sunt foarte importante pentru celălalt partener care şi el trebuie să aibă în harta sa aceleaşi elemente sau elemente armonice pentru a se realiza compatibilitatea mult aşteptată. Dacă unul din parteneri nu este la fel de puternic ca celălalt adică nu are Luna într-un element, semn sau casă care să îi dea energie dar între Luna ei şi Luna lui este un aspect armonios puternic putem de asemenea, vorbi despre armonie afectivă.
Compatibilitatea dintre Luna lui şi Luna ei va arăta doi oameni care se simt foarte bine unul în prezenţa celuilalt – gândesc la fel, se bucură la fel, le plac aceleaşi lucruri, locuri şi aceiaşi oameni, şi instinctiv îşi vor purta de grijă reciproc. Aceştia sunt o familie. Iată de ce este atât de importantă Luna într-o relaţie de cuplu. Dacă doriţi să vă petreceţi restul vieţii lângă o asemenea persoană, atunci este evident că trebuie să vă simţiţi foarte bine împreună. Altfel spus, pentru că Luna este de natură feminină, ea arată de ce fel de femeie are nevoie bărbatul.

Soarele sau polaritatea masculin – feminin

Deoarece Soarele este de natură masculină, el arată ce anume aşteaptă femeia de la bărbat. Dar, de asemenea, pentru bărbat este foarte important elementul în care este prezent Soarele în harta femeii. Dacă Soarele bărbatul nu are calităţile elementului în care se află Soarele femeii, va fi foarte dificil pentru ea să aibă încredere în acesta şi să îl respecte.
Şi nu în ultimul rând, să nu uităm polaritatea masculin / feminin, dacă Soarele celor doi este în semn de Pământ sau de Apă e clar că energia feminină domină, iar dacă este în semne de Aer sau de Foc domină cea masculină.

Armonia cu Venus

Venus arată ce îl atrage pe un bărbat la o femeie. Femeia cu un Venus puternic aspectat în harta natală şi aflat în elementul său sau dacă se află într-un aspect deosebit de armonic cu Venus din harta unui bărbat intră în relaţie cu acesta cu foarte mare uşurinţă şi implicit, atracţia şi dorinţa sexuală se  amplifică datorită compatibilităţii dintre semnele, casele şi planeta implicată.
Pentru o femeie, Venus reprezintă o parte din feminitatea sa, deci este foarte bine ca Venus din harta bărbatului să fie în armonie cu astrul din harta femeii. Când cuplurile au Venus bine aspectat într-o sinastrie, ei se plac şi se implică sentimental într-o relaţie în mod natural şi firesc, de aceea armonia dintre Venusul lui şi Venusul ei este atât de importantă.

Marte şi natura masculină

Marte arată ce o atrage pe o femeia la un bărbat. Un bărbat cu un Marte puternic susţinut sau care face un aspect armonic cu Marte din harta natală a unei femei, leagă o relaţie cu multă uşurinţă, iar dorinţa şi atracţia se manifestă foarte puternic. Ca şi la femeie, pentru un bărbat, Marte reprezintă o parte din natura sa masculină, deci este foarte bine când Marte din harta natală a femeii este armonic cu Marte din harta bărbatului, mai ales dacă sunt în elemente care au afinitate.
Totuşi, prea multe elemente marţiene nu sunt chiar atât de bune pentru sinastrie şi compatibilitate. Marte nu înseamnă doar un bărbat frumos ci chiar trebuie să-l facem să fie. Majoritatea conjuncţiilor, pătratelor, opoziţiilor cu Marte nu sunt chiar de dorit dacă vreţi să aveţi o relaţie plăcută, calmă, de durată şi fără tensiuni, totuşi, cum o parte nu înseamnă un întreg, trebuie să privim lucrurile în ansamblu. Nu înseamnă că dacă întâlniţi o persoană a cărui Marte este dizarmonic în raport cu Marte personal, nu puteţi să vă angajaţi într-o relaţie. Dar este important să ţineţi cont de asptectul amintit pentru că predispune la o relaţie extrem de tensionată.

Ascendentul şi viziunea asupra vieţii

Ascendentul arată viziunea noastră asupra propriei persoane dar şi asupra vieţii precum şi modul în care ne integrăm în societate, în viaţă, în lume. Dacă persoana cu care vreţi să fiţi are majoritatea planetelor personale – Marte, Mercur, Venus şi luminariile, în armonie cu Ascendentul dvs este, de asemenea foarte important.
Este important pentru doi oameni să aibă Ascendentul în acelaşi element şi chiar doar una sau două din planetele tot acolo sau într-un aspect bun cu Ascendentul. Dacă nu este aşa, relaţia se clatină precum conjuncţiile sau opoziţiile dintre Soare, Lună sau Venus, ca să nu mai amintim de dizarmonia dintre Ascendentele celor doi.

Conjuncţie şi similitudine

Oricare dintre planetele Soare, Lună, Venus în tranzit ori cu Ascendentul care formează o conjuncţie cu planetele natale, de exemplu Lună Ea - Lună El, sau cu oricare planetă din acest grup, de exemplu Soare Ea - Ascendent El, este foarte puternică şi putem vorbi despre compatibilitate.
Conjuncţia Marte Ea - Marte El este de regulă, extrem de sensibilă şi chiar conflictuală, deşi dacă este să stabilim priorităţile şi sexualitatea este pe primul loc, atunci putem vorbi despre compatibilitate.
            În particular trebuie spus că orice conjuncţie, cu excepţia lui Marte (ori a lui Saturn şi a lui Pluto), dau o mare compatibilitate. Şi ca orice lucru, pentru a întregi tabloul, normal că sunt importante detaliile, care musai trebuie să le luăm în considerare. O relaţie nu poate fi citită ca orice aspect astrologic. Dar conjuncţiile sunt într-adevăr cele mai bune aspecte pentru compatibilitate deoarece compatibilitatea incumbă în primul rând similaritate şi nici un aspect astrologic nu sugerează similitudinea aşa cum o face conjuncţia.

Stimularea sensibilităţii prin sextile

Sextilele şi trigoanele vorbesc despre comuniunea de idei şi comunicare din interiorul relaţiei, fiind aspectele cele mai bune pentru o sinastrie. Acestea sunt cu atât mai puternice cu cât sextilele se formează sub un orb de 5 grade, iar trigoanele sub unul de 6 grade.
Sextilele au o mai mare putere de stimulare a sensibilităţii iar trigoanele face să conştientizaţi cu mai multă uşurinţă sentimentele. În general, luăm în considerare mai întâi conjuncţiile pentru a considera compatibilitatea ca fiind excelentă apoi trigoanele şi abia pe urmă, sextilele. Ne aflăm pe drumul cel bun.
Semi-sextilele sunt aspecte care se formează între planete dispuse în semne  vecine, unghiuri de 30 de grade. De exemplu, Luna unuia dintre parteneri este în Taur iar Luna celuilalt în Berbec. Acesta este, se pare, cel mai puţin studiat şi înţeles aspect din sinastrie. În mod normal nu ar fi un aspect bun deoarece energia semi-sextilului arată exact ceea ce nu am vrea să vedem la partenerul nostru şi invers, ce nu am vrea să ştie partenerul despre noi. Iar mai multe planete în semi-sextil nu sunt deloc bune pentru compatibilitate.
Când Luna şi Soarele celor doi sunt în semi-sextil ne aflăm în faţa unei prietenii care nu se va transforma niciodată în dragoste, în schimb dacă sunt în semi-sextile Soarele lui cu Soarele ei şi Luna lui cu Luna ei, este un aspect foarte bun pentru relaţiile sexuale excelente, adică celebra potrivire la...pat.

Opoziţia este interesantă

Opoziţiile sunt incredibil de puternice atunci când vorbim despre atracţie şi, de asemenea, puternice ca bază pentru compatibilitate. Dar opoziţia, orice am spune, tot opoziţie rămâne. Le putem considera rezonabile când se produc între planetele personale (Marte, Saturn şi Pluto în nici un caz nu vor fi incluse aici), dar şi atunci cu anumite rezerve mai ales dacă fac aspecte stresante cu celelalte planete.
Pe de altă parte, prea multe opoziţii înseamnă prea mult asta în cazul că vreunul din parteneri nu jucă la două capete. Un orb de 8 grade este mai relaxat dar dacă opoziţia se realizează sub un orb de 6 grade deja ea devine puternică și fiți siguri că această relație se va încheia, mai devreme sau mai târziu, oricât am spera contrariul. Aspectul l-am găsit la legăturile afective cu durata între doi și opt ani, chiar și cincispreze am avut în câteva situații.

Puţină tensiune nu strică dar…

Pătratul dintre oricare din armoniile planetare: Venus - Venus, Soare - Soare, Lună - Lună, Ascendent - Ascendent, ş.a sunt dificile nu doar prin definiţie, şi sugerează incompatibilitatea, dar compatibilitatea absolută ar însemna idealul ceea ce este imposibil, dar puţină tensiune nu strică niciodată, poate fi o condiţie pentru ca lucrurile să meargă bine.
Când însă pătratul se realizează sub un orb de 6 grade deja avem un aspect care atrage atenţia, este ca şi cum ne-am afla în faţa a două pietre de moară care permanent se ciocnesc şi sar scântei şi în aceste condiţii compatibilitate nu poate exista. Poate într-o altă viață...

Inconjuncția sau reglajul karmic

            Inconjuncția sau quincunxul este poate cel mai confuz aspect dintr-o sinastrie. Partenerii tind să aibă ciocniri frecvente care de cele mai multe ori le fac un deserviciu decât să îi ajute să înțeleagă ce se întâmplă. În schimb, astrologia modernă consideră că un quincunx strâns între planetele interesate în compatibilitate cum sunt Venus - Venus, Lună - Lună, Soare - Soare or Asc - Asc, este un aspect foarte bun deoarece este vorba despre un reglaj karmic între parteneri.
            Disfuncţionalitatea vine de la aspectul în sine dar faptul că acesta se realizează între planetele care vorbesc despre compatibilitate înseamnă că cei doi au o datorie unul față de celălalt, mai au  încă ceva de făcut împreună, misiunea lor încă nu s-a terminat, iar balanţa cosmică trebuie reechilibrată.
Afirm acest lucru pornind de la ipoteza susținută de astrologia karmică și anume că toate relațiile noastre sunt de fapt o altă fațetă a acelorași relații, cu aceeași parteneri. Adică toate întâlnirile noastre se petrec cu oameni pe care i-am cunoscut într-o altă viață și alături de care trebuie să încheiem un ciclu de relație pentru a evolua spiritual.

În loc de final

În sfârșit, un alt element, care vine să susţină compatibilitatea dintre două persoane, este ca acestea să aibă planetele în acelaşi gen de semne. Astfel, persoanele cu o tendinţă sporită spre masculinizare au nevoie de parteneri de acelaşi gen, pe când cele feminine au nevoie de  parteneri cu acelaşi grad de feminitate.  Ca o recaspitulare sumară, să mai rețineți că:
 • Conjuncţia dintre Lună şi Asc, Soare sau Lună ori Soare şi Asc sunt câteva dintre cele mai bune aspecte pentru a vorbi despre o compatibilitate pe termen lung. Conjuncţiile de tip Lună - Lună, Asc - Asc sau Soare - Soare fac parte, de asemenea din aceeaşi categorie în ce priveşte compatibilitatea de cuplu. Când calitatea acestor aspecte se regăseşte în hărţile amândurora, în particular Lună - Asc, am putea avea situaţia unui cuplu cu o foarte mare compatibilitate iar problemele oricât de mari ar fi nu îl vor zdruncina. Este ultima întâlnire pentru că cei doi, au ajuns la echilibrul cosmic la care trebuiau să ajungă.
 • Există oameni care au relaţii dizarmonice între planetele care ar trebui să consolideze cuplul, dar faptul că el sau ea, are Luna natală conjunctă cu Asc celuilalt, fac ca cei doi să fie împreună împotriva tuturor. Se pare că acest aspect are darul de a diminua influenţele negative. Din nou intervin echilibrul cosmic.
 • Trigoanele şi sextilele între Venus - Venus, Venus - Marte, Marte - Marte sau conjuncţia Venus - Venus sunt aspecte foarte bune care indică dorinţa şi compatibilitatea sexuală între cei doi, pentru foarte multă vreme. 

6 comentarii:

 1. eu luna in leu el tot luna in leu in momentul nasterii inseamna ca sintem compatibili ////?

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu, inseamna o baza afectiva solida dar daca celelate planete personale sunt in aspecte stresante, degeaba exista sentimente...as spune ca vorbim despre o ciocnire intre doua pietre tari, fiecare vrea sa domine si sunteti intr-o cursa contra cronometru, care pe care.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu 20.10.1988 ascendent varsator, el 27.10.1978 ascendent tot varsator.... Vom reusi sa schimbam situatia si sa avem pe viitor casnicie si copii??
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna! Ce inseamna ascendentul meu in casa 12 a lui unde el il are pe junon?

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce puteti spune despre conjunctia Luna- Saturn sau Soare-Saturn ?! Am intalnit-o frecvent in sinastrii. E ceva care da stabilitate sau dimpotriva?!

  RăspundețiȘtergere