Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

6 februarie 2014

Cunoaştere şi înţelegere,

Chiron -
legătura între latura uraniană
şi cea saturniană a Omului

Ființă umană are o structură constitutivă foarte complexă. În plus, față de constituția energetică, adăugaţi şi constituția anatomică şi fiziologică cu tot cu funcționarea sistemelor de organe – endocrin, nervos și imunitar ş.a.; complexitatea acestui organism viu, care funcționează ca un întreg, ne permite să percepem și să exprimăm cât de complicată și cât de mare este problema ego-ului față de conștiința de sine a individului. Dacă adăugăm la aceasta, ideea că nimeni nu trăiește singur, în sensul că individul depinde de familie dar și de comunitatea în care trăieşte, ca să se raporteze la social și să se angajeze în activități profesionale, este o idee ușor acceptabilă; contactul cu o persoană - cu resursele sale interioare, cu calităţile şi talentele lui precum și cu limitările sale care nu sunt incluse în structura lui genetică, nu poate fi mecanică, ci mai degrabă depinde de un efort conștient și ar fi perfect, consecvent de-a lungul vieții sale.
Astfel, conexarea unui individ cu propriul procesul de individuație - care include şi problemele de sănătate într-un sens cât mai larg - depinde recunoașterea și interesul faţă de ființa sa interioară. Ar trebui remarcat faptul că acest interes reflectă un proces dinamic, care poate începe în orice moment al vieții, de la începutul anului până la sfârșitul lunii. Indiferent însă, chiar dacă există şi unele excepții, cazul în care persoana află că există o urgență de familie sau că o persoană din mediul pe care îl frecventează are o problemă, prin poziţia şi atitudinea sa necesită participarea lui la desfăşurarea evenimentelor din lumea exterioară.
Prin urmare, modul cum relaționează cu sine şi cu lumea exterioară, reflectă dinamica procesului de necesitate, inclusiv problema sănătății proprii dar şi a comunităţii din care face parte. Dacă o persoană recunoaște necesitatea de contact și de experiența cu fiinţa sa interioară, declanşarea procesului numit metanoia sau schimbarea de proces mental, apucând o nouă direcție spre lumină, va duce la o dezangajare în raport cu identificarea pură și exclusivă cu lumea materială și implicarea într-un proces de maturare individuală sau de individuație, în sens strict, şi care, în cele din urmă, poate duce la reconectarea cu sinele. Am putea adăuga că dezvoltarea ego-ului față de fiinţă, ca totalitate, se va realiza şi prin integrarea corpului în acest proces, această integrare implicând abordarea sănătăţii sub toate aspectele ei. Un simptom este privit ca un simbol care exprimă  nevoia de a integra un element nou în conştiinţa reprimată.
Pentru James Hillman, factorii de personalitate cum sunt sentimentalismul, eficientizarea costurilor, creşterea puterii și fervoarei religioase sunt factori recurenţi care pot duce la boli, în special cele ale inimii. Pentru el, infarctul ţine de ideea de consistent, de totalitate şi arată că inima omului modern fie nu este pregătită pentru valorile intrate în circulație, fie a fost constrânsă de varii stricturi să nu li se permită să treacă mai departe şi că aceste valori vin din lumea fanteziei şi a imaginaţiei. Am putea spune că ego-ul nu ne lasă să dăm drumul conținuturilor inconștientului să iasă la lumină şi de aici, creşte tensiunea internă, ceea ce este un pericol şi sporeşte starea anxioasă a individului. Atunci când aceste conținuturi sunt asociate cu conflicte cum este iubirea, de exemplu, rezultatul poate fi o lipsă de armonie care duce la aritmie. Bolnavul de inimă exprimă detaşarea de ego şi se orientează spre necesitatea iubirii aşa că nu trebuie decât să se reataşeze la sine pentru ca armonia să revină. De aceea, accentul pe refacerea armoniei dintre Eu şi Sine este fundamentală pentru stabilitatea sa, ca întreg, inclusiv a sănătăţii sale, deoarece va permite dezvoltarea procesului de individuație (Jung) şi care este important pentru fiecare dintre noi. Acesta este procesul de a individualiza, de a deveni ceea ce este cu adevărat individul, rezultatul interacțiunii dintre el şi colectivitate pe de o parte și modul în care se adaptează la esenţă, pe de alta.
În activitatea sa clinică, terapeutul trebuie să ia în considerare şi aspectul simbolic al bolii care provoacă imaginaţia pacientului – de câte ori nu ne închipuim, atunci când avem simptome pe care nu ni le putem explica sau nu le recunoaştem, că suntem grav bolnavi? – şi care, de fapt, este rezultatul contactului dintre inconștientul personal și cel colectiv şi creează condițiile pentru a înţelege mai bine ce s-a schimbat în dinamica organismului. Astfel, relaţia pacientului cu boala sa și cu recuperare este strâns legată de ce se întâmplă la nivel mental. Prin urmare, putem vedea că simptomul este un simbol care exprimă și dezvăluie o cale de decuplare. Aceasta depinde de ego, în cazul în care acesta va înţelege ce se întâmplă, va da un sens procesului în cazul în care simptomul continuă să fie văzută ca ceva care trebuie să fie eliminat sau ignorat. Aceasta eliminare, fără conștientizarea sensului, duce mai mult ca sigur la probabilitate ca simptomele să reapară periodic, cum se întâmplă în numeroasele cazuri de ulcere recurente si bolile de inima, printre altele.
În general, procesul terapeutic încearcă să diagnosticheze un număr cât mai mare de elemente care restricționează raspunsul natural, să deblocheze aceste restricții, să incurajeze bolnavul să se confrunte cu propriile temeri prin dezvoltarea talentului nativ în acest sens şi care în cele din urmă, îi ajută să elibereze spontan energia vitală. În acest sens, un studiu astrologic, care trebuie să includă o analiză a temei natale, a tranzitelor și progresiilor, poate ajuta, dând cezarului ce este a cezarului, adică punerea în lumină a lui Chiron care să fie pivotul central al unei teme de sănătate, de exemplu.
Potrivit mitului, Chiron este fiul lui Saturn sau Cronos, cum mai este cunoscut și a nimfei Filira fiica lui Oceanos. Pentru a-şi ascunde infidelitatea faţă de soția sa Rhea, pe de o parte, iar pe de alta pentru a o avea pe Filira, Saturn s-a metamorfozat într-un cal. Rodul împerecherii a fost centaurul, jumătate om – jumătate cal. Când mama a văzut creatura hidoasă pe care a adus-o pe lume, a cerut zeilor sa o preschimbe în altceva, cererea i-a fost ascultată şi Filira s-a transformat într-un tei iar Chiron a fost abandonat şi de tatăl său care fugise şi de mama sa. Am putea spune că avem deja prima rană – abandonul.
Cum era fiul lui Saturn, era nemuritor aşa că a supravieţuit abandonului fiind găsit mai apoi de Apollo, zeul grec al soarelui. Ca un părinte adoptiv, Apollo l-a învăţat tot ce ştia şi i-a transmis toate cunoștințele sale din domeniul artei, muzicii, poeziei, eticii, filosofiei, divinației și profeției, terapii de vindecare și știință. Adult, Chiron a devenit un mare înțelept, profet, profesor și medic, călăuzindu-i pe căile cunoaşterii pe toți cei care doreau să învețe. Fiii regilor din Elada şi viitorii eroi greci -Hercule, Asclepios, Ahile, Jason etc) i-au fost elevi.
            În calitatea sa de Învăţător era mai mare peste centauri, excela în arta supraviețuirii şi a tămăduirii fiind, printre altele, expert în cunoaşterea plantelor pe care le folosea în tratamentele sale și în astrologie. Puterea sa de vindecare stătea în mâini; se spune că dacă el nu putea să vindece atunci nimeni şi nimic nu vindeca şi, ca paradoxul să fie întreg, nu s-a putut vindeca pe sine.
Invitaţi la nunta unui fiu de rege, Centaurii s-au îmbătat și au început să facă avansuri femeilor prezente, inclusiv mireasei. Prins în lupta dintre centauri și oaspeții beți, printre care şi Heracles, acesta din urmă, l-a rănit accidental la coapsă, cu o săgeată otrăvită, scăldată în sângele Hydrei (cum sângele acesteia era otrăvit, săgeţile muitate în el erau otrăvite) provocându-i o rană urâtă şi de nevindecat; văzându-se neputincios, chinuit de dureri atroce, de incapacitatea de a se vindeca și că nu poate muri, s-a retras în peştera de pe muntele Pelion, de unde a continuat să transmită discipolilor cunoștințele sale. Prometeu, titanul care a furat focul de la zei și l-a dat oamenilor şi pentru care a fost înlănţuit pe o stâncă de pe muntele Elbrus, i-a propus lui Zeus să îi cedeze condiţia de muritor lui Chiron ca să-l elibereze de suferinţă. Mai marele zeilor a fost de acord şi Chiron a murit în liniște. Zeus însă i-a dat onoarea cuvenită nemurindu-l în constelaţia Săgetătorului.
            Numele său este tăinuit etimologic şi astăzi în diverse cuvinte care configurează arhetipul chironian de astăzi – chiromanţie, chiropractică, chirografie, chirurgie. Nu toate instrumentele derivate din numele său au legătură doar cu puterea terapeutică a mîinilor; suntem în faţa unei ontologii a cunoaşterii prin instinct, uman şi animal, prin contopirea minţii cu trupul. Poate că cea mai bună ilustrare în acest sens se exprimă în artă, opera de artă prinde formă, mai întâi, în mintea creatorului şi abia apoi mâna creează la propriu.
Tot din mit, aflăm semnificația astrologică al lui Chiron - include arhetipul Învăţătorului, a Vindecătorului, Muzicianului, Cercetătorului sau Astrologul prin excelnţă. Mai simbolizează şi realizarea de sine, satisfacția personală prin melanjul dintre rațiune și pasiune, inteligență și instinct, animalic și uman.
Cum ne raportăm la Chiron? Păi, în primul rând, nu puteam scăpa faptul că avem un Chiron nocturn şi un Chiron diurn. Chiron nocturn poate fi reperat în jumătatea inferioară a diagramei, Casele 1-6. În această poziţie, are un rol interiorizat, de natură subiectivă, psihică. O astfel de persoană se poate aştepta să joace rolul mentorului, să fie mai intuitivă sau să conştientizeze orientarea lui spre spiritualitate.
Un Chiron diurn reprezintă un aliniament opus principiilor centauriene. Se va afla în jumătatea superioară a diagramei, Casele 7-12. Aceaste persoane sunt în căutarea unui Învăţător şi nu se vor asocia cu cei care nu au această calitate. Căutarea lor este mânată de nevoia de auto-transformare şi o vor căuta până cănd vor găsi un catalizator semnificativ pentru această schimbare. Scânteia sau impulsul poate fi declanşat de un eveniment sau de eforturile pentru găsirea unui ideal nu neapărat de prezenţa unei persoane. 
O altă modalitate de analiză a lui Chiron este plasarea sa în emisfere şi cadrane.
Emisfera stângă reprezintă creşterea spirituală şi conţine Casele 1 – 3 şi 10 – 12. Talentele sociale şi intelectuale vor domina partea materialistă şi practică. Avem aici Învăţătorul prin excelenţă decât maestrul practicant al artei medicale reale, un istoric sau un critic muzical de excepţie decât un interpret virtuoz. Această plasare a lui Chiron va indica, de asemenea, căutarea unui mentor cu o personalitate marcantă şi cu un mod de exprimare dramatic care să fie asemenea unui far care călăuzeşte barca discipolului. Prin urmare, este vital pentru o temă natală să analizăm poziţia unui Chiron în ascensiune decât un Chiron deja ascensionat. Chiron, ca un mentor carismatic ce este, va fi întotdeauna corect însă, adept al eticii, caracterizat de obiectivitate aşa cum a fost şi atunci când a predat învăţăceilor săi mitologici. Lecţiile sale se bazează pe abordarea holistică, generală, pe respectarea principiilor morale în educaţie şi practică, pentru ca elevii săi să păstreze echilibrul între idealism şi practic.
Emisfera dreaptă, pune accent pe dezvoltarea interioară, conţine Casele 4-6 şi 7 – 9, pe căutarea unui Mentor sau Învăţător care dă sentimentul de practic şi ordine logică. De regulă, aceşti nativi găsesc adevărurile chironiene de-a lungul vieţii. Ei sunt învăţăceii cuminţi, meticuloşi care examinează atent şi câştigă experienţă prin eforturi repetate în procesul examinării cauzei şi efectului pentru a fi pregătiţi să facă saltul spiritual.
Prin urmare, în tema natală se regăsesc cele două laturi chiroidiene – perspectiva de a ştii şi a forma şi perspectiva de a căuta şi a învăţa. Emisfera stângă are o calitatea uraniană şi aduce aventuri neaşteptate, neobişnuite pentru un mentor care îşi urmează învăţăturile, aduce mai multă probabilitate în ce priveşte amplificarea intuiţiei şi idealismului dat de natura chiroidiană a poziţiei. Emisfera dreapta are o latură saturniană, interiorizată, care oferă perspectiva echilibrului individual prin căutarea unui Învăţător şi a Adevărului Absolut.
 Acest concept care expune cel două faţete ale înţelepciunii chironiene reprezintă de fapt, echilibrul pe care pare să-l aducă Chiron celor două planete, diamentral opuse, Uranus şi Saturn, între care orbitează.
Şi cum astrologia agreează triplicitatea, să ne gândim doar la natura vibratorie sau elementară a semnelor sau la faptul că semnul are 30 de grade şi este împărţit în 3 decani, nu se putea ca tocmai Chiron să scape de înregimentare. Deci care ar fi cea de-a treia faţetă a sa? Răspunsul îl dă Neptun, stăpânul, alături de Jupiter, fratele vitreg a lui Chiron, semnului Peşti, semn care reprezintă căutătorul spiritual. Orbita lui Chiron este foarte aproape de a lui Neptun, cel ce reprezintă partea mistică, spirituală din tema astrală. Toate frământările interioare, toate întrebările, sunt legate de aspectul chironian al existenţei şi, în cele din urmă, duce spre un anume rafinament, un up-grade spiritual, bazat pe evoluţia sufletului şi pe lumea în care trăim. Această creştere şi dorinţa de a realiza creşterea este regizată de o sursă mai mare, mai puternică şi inefabilă. Căutarea Creatorului, a Divinităţii din noi acordată la Divinitatea Supremă, este călăuzită de lumea iluzorie a lui Neptun, precum şi de credinţă constantă că putem face saltul la o vibraţie planetară superioară. 

Chiron în Berbec

Originea durerii: trauma se referă la imaginea de sine ceea ce împiedică dezvoltarea capacităţilor instinctuale dar şi afirmarea ego-ul prin dificultatea de a distinge, care singularizează şi particularizează. Trauma este un real obstacol în calea descoperirii de sine, în afirmarea propriei energii fizice precum şi  a predispoziţiilor native (caracterul, ). Nativul este măcinat de întrebări existenţiale de tipul avem dreptul de a exista sau nu. De aici nota demonstrativă în tot ceea ce face şi riscul să-şi piardă autonomia, spontaneitatea şi libertatea de acţiune.
Atitudini observabile: nelinişte, iritabilitate, frustrare, stres mental extrem, furie, violenţă, agresivitate. Lipsă de energie sau prea multă energie, epuizare, probleme sexuale, dificultăţi în luarea deciziilor.
Simptomatologie - dureri de cap, migrene, hipertensiune arterială, insomnie, leziuni la nivelul capului - contuzii, echimoze, intervenţii chirurgicale, predispoziţie spre accidente mai ales la nivelul capului, entorse, arsuri, febră mare, un prejudiciu din cauza unui  accident, erupţii cutanate, iritaţii, stări febrile, handicap fizic de pe urma unor accidente sau sechele meningiale.

Chiron în Taur

Originea durerii: traumele sunt legate de corpul fizic, de dificultăţi în manifestarea abilităților naturale și a talentelor nativului, necesare pentru a face conexiunea între lumea spirituală, materială și cea fizică. Obstacole frecvente în achiziționarea resurselor necesare în scopul asigurării materiale, fizice și financiare. Trăieşte frecvent cu teama ce va face mâine, ce va mânca mâine. Obstacole în calea dezvoltării facultăților senzoriale şi implicit a capacităţii native de a produce cele necesare traiului şi evoluţiei spirituale. Incapacitatea nativului de a aprecia valoarea care o reprezintă, estimarea corectă a propriilor dorințe. Obstacole în ce priveşte descoperirea de sine, afirmarea energiei fizice și predispoziţiile native. Posibilitatea, cu un grad diferit de manifestare, de a pierde ceea ce are deja - bunuri, bani, locul de muncă.
Atitudini observabile: - greşeli repetate și incapacitatea de a învăța din propria Experiență, inerție, lentoare, comportament compulsiv. Lăcomie, avariţie, dorința permanentă de a avea bani sau de a face bani,  care duce la o nevoie exacerbată de a colecta, tezauriza, acumula, înghiţii cât mai mult fără să se bucure de ceea ce are. Lipsa plăcerii și bucuriei, nu poate exprima deschis ceea ce doreşte, ceea ce îl bucură, ceea ce invidiaza.
Simptomatologie - tensiuni musculare la nivelul gâtului şi umerilor, probleme cu gâtul, amigdalite, laringite, tulburări tiroidiene şi de rinichi, guşa tiroidiană, tulburări de asimilare şi de creștere.

Chiron în Gemeni

Originea durerii: trauma constă în incapacitatea nativului de a comunica în raport cu propria personalitate. Nativul întâmpină piedici în dezvoltarea abilităților sale cognitive, în procesarea informaţiilor venite din exterior, în integrarea acestora în propriile procese mentale. Dificultăţi în organizarea ideilor, neputinţa de a dezvolta conceptele personale decât până la un anumit punct. Obstacole în afaceri - negocierile de contracte sau de preţuri dacă practică comerțul, în contacte lor. Posibilitatea, într-o măsură oarecare să fie neînțeleși și respinși de către mediul imediat pentru opiniile lor, de cele mai multe ori controversate sau pentru că există probleme de vorbire – pseu-domuţenia, balbismul ş.a. Posibil ca un frate sau o soră să fie bolnavi.
Atitudinile observabile  - grija exagerată pentru argumentul intelectual, fără gânduri persistente care să îl solicitate, alteori încrâncenare mentală. Superficialitatea excesivă (încercarea de a-i mulţumi pe toţi) se referă la disiparea mentală, la stările de agitație, de anxietatea mentală, la lipsa de claritate în exprimare sau dimpotrivă prea rațional.
Simptomatologie: boli bronhopulmonare de tip astm, bronșită, otită, oboseală şi epuizare nervoasă, leziuni ale mâinilor, degetelor, braţelor şi umerilor, bâlbâială (balbism), autismul chiar, atacuri de panică, psihoze de stres.

Chiron în Rac

Originea durerii: traumele ţin de viața de familie. Posibil ca nativul să nu fi fost acceptat de familie sau sarcina mamei sa fi fost o permanentă sursă de conflict între părinţi, să fi avut  o copilărie tulbure datorită mamei care a luptat permanent să îi asigure o viaţă de familie stabilă sau să îi dea acea stabilitate fizică și psihologică de care avea nevoie. De asemenea, este posibil să fi fost bolnăvicios, plăpând iar acceptarea sa într-un mediu educaţional să fi fost dificilă, uneori şi datorită dascălilor dar de cele mai multe ori datorită colegilor, în paralel cu o viaţă de familie agitată sau pur şi simplu abandonul. Nativul a avut de înfruntat adevărate obstacole în ce priveşte dezvoltarea sentimental-afectivă, capacitate de a-şi susţine, organiza şi stabiliza viaţa personală în afara familiei şi de aici senzația de dificultate în asgirarea nevoilor de bază ca securitatea, confortul și bunăstarea, obligaţia de a avea grijă nu de sine ci de fraţi şi surori mai mici când el însuşi nu era decât un copil.
Atitudini observabile - Hiper-sensibilitate la energiile altora, sensibilitate, labilitate sufletească datorită intruziunilor brutale variate în viaţa sa. Starea de spirit este una de retragere, de insecuritate emoţională, temeri profunde, sentimente neidentificabile de respingere. Traume legate de abandonarea timpurie.
Simptomatologie: tulburări ale tractului gastro-intestinal, anemie, depresie, tulburări legate de vicii cum ar fi alcoolismul, probleme de nutriție și digestive, ulcere, frecvente stări de vomă, litiaze hepatice, constipaţie, tulburări hormonale refletate la nivelul sânilor, cancer.

Chiron în Leu

Originea durerii: traumele ţin de exprimarea radiantă a personalităţii nativului, ceea ce îl face special, îi dă particularitate, autoritate în ceea ce priveşte liberul arbitru, uneori Impresia de neautentic. Numeroase piedici în dezvoltarea abilităților creative și de procreere. Nevoia imperioasă de exprimare precum şi încăpăţânare în argumebntarea propriilor idei au dus de timpuriu la ruperea de familie şi mai ales de Tată. De aici probabilitatea de a avea dificultăți în viața emoțională, în relaţia de familie şi cu copiii.
Atitudini observabile - de superioritate sau de inferioritate - prea mult sau prea puţin în funcţie de cât le permite de ego-ul; eliminarea prin deprecierea de sine, lipsa autopreţuirii precum şi lipsa stimei de sine. Mândrie, egoism, bunăvoință, aroganţă, egocentrism. Lipsa unui scop, chiar şi a celui de a fi. Probleme paterne, furie și ostilitate față de Tată și toate formele de autoritate.
Simptomatologie: probleme cardiace, tulburări ale circulației sângelui, probleme de spate, dureri ale musculaturii spatelui și a coloanei vertebrale.

Chiron în Fecioară

Originea durerii - Trauma ţine integritatea personală. Frica de a nu fi prea suficient este o ilustrare a dificultăţilor care întruchipează natura duală (corp / minte) a omului. Piedici în dezvoltarea abilităților analitice, a gândirii critice și a discernământului în a  reflecta cu exactitate natura lucrurilor, valoarea a ceva, spiritul de a fi în serviciul celor care au nevoie. Incapacitatea de a se adapta la cerințele vieții, constrângerile vieţii de zi cu zi. Posibilitatea, la un moment dat, a confruntării cu o serie de probleme de sănătate.
Atitudini observabile - Prea fixist cu privire la detaliile tehnice. Critică neproductive, prea pretenţios, prea preţios, prea selectiv. Șters, fricos, timid, intolerant. Lipsă de perspectivă în a privi lucrurile în ansamblu. Lipsa de încredere în sine, acceptare de sine, sentimentul de impropriu și de incertitudine.
Simptomatologie: starea de sănătate proastă, în general. Ipohondru. Tulburări care afectează tractul gastro-intestinal: indigestie, ficat lent, ulcere gastrice, probleme de asimilare, tulburări ale vezicii urinare pe fond nervos precum şi tulburări ale sistemului nervos.

Chiron în Balanţă

Originea durerii: Trauma ţine de viața socială și relații, dificultăţi care ţin de socializare şi de o  viața socială armonioasă. Obstacolele din calea dezvoltării capacități emoționale, capacitatea nativă de a ne lega de alții. Incapacitatea în a recunoaște calitatea și valoarea reală. Incapacitatea de a lucra în echipă prin delegarea responsabilităţilor. Posibilitatea, într-o măsură oarecare, a dependenței emoționale directe sau rănile afective adânci provocate de soț/soţie sau de un partener/ă (dragoste neîmpărtăşită, pierderea cuiva drag, durere, etc).
Atitudini observabile -  incertitudine, ezitare, indecizie, influențabilitate (cântăreşte prea mult argumentele pro și contra, prin urmare este greu de rezolvat alegerea sa). Lipsă de echilibruemoţional. Nici un angajament. Fie dă prea mult, fie nu dă suficient. Concesii din teama de a nu pierde iubirea. Relațiile de tip dominat / dominant.
Simptomatologie: tulburări renale, ale tractului uro-genital, ale vezicii urinare, ficatului, pielii, sistemului de venos, amețeli, dureri de spate, diabet zaharat, insomnie, slăbiciune ale glandelor renale, tulburări metabolice generate de acestea.

Chiron în Scorpion

Originea durerii: trauma ţine de capacitatea noastră de a împărtăși cu adevărat ceea ce simte, capacitatea noastră de a uita abandonul. Piedici în dezvoltarea abilităților de regenerare psihică. Posibilitatea de a trăi, într-un fel diferit evenimentul prin dependență emoțională pasionată sau prin operarea, controlul, manipularea, jefuirea, violul, a fost respins de un partener sexual sau de afaceri.
Atitudini observabile - intransigență, resentimente greu de controlat, manipulare și încăpățânare, amărăciune, gelozie, răzbunare, furie, ură, obsesii, durere de pe urma abuzului sexual. Respingere, dă vina pe alții pentru problemele lor. Gânduri negative și distructive. Probleme cu puterea sau de putere.
Simptomatologie: Tulburări ale ciclului reproductiv şi ale uterului. Probleme ovariene, pietre la rinichi, tulburări menstruale şi de prostată; constipație cu hemoroizi.

Chiron în Săgetător

Originea durerii: traumele ţin de evoluția socială și spirituală, aspirațiile prea mari pentru prestigiul social. Obstacole în calea dezvoltării proceselor mentale extinse (cum ar analogia sau generalizarea) sau a capacităţii de înţelegere şi a deschiderii sincere spre lume şi judecarea acesteia. Probabilitatea agresiunilor la nivelul libertăţii de gândire și de mișcare, de a fi judecat după aparenţe şi nu după cum este în realitate, care sunt principiile de viață, valorilor sociale. Dificultăți în studiu sau atunci când călătoresc în străinătate.
Atitudini observabile - tensiune, oboseală, stres, entuziasm sporit, exuberanţă, lipsa exagerată de moderație, mânie, faţă. Deciziile interioare prea puternice, extremism, fanatism, fundamentalism, prozelitism (zel pentru răspândirea credinței), predica  intoleranței.
Simptomatologie: leziuni ale şoldurilor, coapselor, feselor, tendința spre sciatică, gută, boala arterială, reumatism, boli ale tractului hepato-biliaro-pancreatic.

Chiron în Capricorn

Originea durerii: trauma ţine de imaginea noastră socială și profesională, ca persoana publică. Împiedică abilitatea de a fi adult și exercitarea maturităţii. Obstacole privind succesul și recunoașterea socială / publică. Probleme cu autoritatea. Tatăl, ca tip de autoritate, rănit de acesta sau care a avut o influență vătămătoare asupra nativului. Frica de a avea propriul loc în societate fără a leza poziţia altcuiva, nevoia permanentă de a dovedi câte ceva. Temerile interioare care adâncesc rigiditatea interioară. Posibil să aibă dificultăți în atingerea obiectivelor pe care şi le propune, realizarea sa ţine de ambiție, de deținerea unei funcții publice sau pentru a face carieră.
Atitudini observabile - rigiditate, fixitate, conservatorism, tipare vechi adoptate, tristeţe, depresie; probleme cu persoanele cu autoritate, de respingere, singurătate, izolare, responsabilități excesive, teama că nu va reuşi să se ridice la nivelul cerinţelor celor din familiei, persoană retrasă. Lupta sau inflexibilitate, rigiditate împotriva șanselor dezvoltării fizice și mentale.
Simptomatologie: artrită, reumatism, afecţiuni ale oaselor, genunchilor și articulațiilor, probleme ale pielii, melancolie, crampe, luxații, entorse, răceli frecvente. Depresie din cauza volumului de muncă.

Chiron în Vărsător

Originea durerii:  traumele sunt legate de puterea creatoare în sine, de eliberarea spontană a spiritului universal (spirit și nu minte), prin ea însăși ceea ce se constituie în obstacole în calea dezvoltării intuitive, a capabilități şi în exprimarea facultățile vizionare. Nativul are dificultăţi în a transforma sau revoluționa ceea ce a fost stabilit prin tradiție; incapacitatea de a se proiecta în viitor, caz în care sentimentul că este lăsat pe dinafară şi a devenit proscris este pregnant. Frica de a propune soluții inovatoare în cadrul socio-cultural stabilit. Posibilitatea de a fi trădaţi de prieteni sau în prietenie, de a lupta pentru a obține proiecte de viitor, pentru a face planuri de viitor, pentru a dezvolta conștiinţa de grup, spiritul de fraternitate universală, spiritul democratic.
Atitudinile observabile - individualism excesiv, excentricitate, anarhism, revoltă, revoluționar, rebel, nesupus, entuziasm, furie, irascibilitate, instabilitate mintală, iconoclast, schimbări bruște de atitudine.
Simptomatologie: slăbiciuni și leziuni ale gleznei, tulburări circulatorii, varice, tulburări nervoase, uneori tulburari de ritm cardiac.

Chiron în Peşti

Originea durerii: Traumele ţin de spiritul de compasiune și de unitatea conștiinței ceea ce, în timp, constituie piedici în dezvoltarea imaginaţiei şi a capacităţii de generalizare a nativului. Obstacole în dezvoltarea sentimentului de dragoste și înțelegere cosmică. Incapacitatea de a înțelege de ce oamenii suferă. Incapacitatea de a visa, de a vedea în viitor, de a-și imagina noi simboluri, noi valori sociale, noi germeni din care să se dezvolte un nou ciclu de existență și un sistem de realitate mai cuprinzătoare. Probabilitatea de a-şi trăi viaţa izolat, renunțarea la tot şi la toate, se supune evenimentelor și diverselor limitări. Incapabili de a se desprinde de trecut ca urmare a unei tranziții de succes a o stare socială mai proastă la una mai bună, trăieşte acut sentimentul de a fi supus karmei colective.
Atitudini observabile - vise idealiste, indiferență, dezinteres, nevoia de a scăpa de responsabilităţi, evadează frecvent în lumea sa interioară, nu vor să fie aici. Probleme cu mama sau cu percepţia benefică a mamei, fără un sens clar al ego-ului, dezrădăcinat.
Simptomatologie: probleme ale picioarelor, sensibilitate excesivă la mediu, la produsele chimice şi, în general, toxice,  la bolilor infecţioase, tulburări ale aparatului respirator (plămâni, uneori prea mare), neglijențe personale, dependențe, stres digestiv, tulburări gastro-intestinal.


Un comentariu: