Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

9 aprilie 2013

Aspecte interesante în astrologia modernă





De ce să luăm în considerare un aspect considerat minor?

 În astrologie, aspectele nu sunt altceva decât distanțele unghiulare între două planete. Acestea acţionează în forță şi energic; ele, când sunt benefice,influențează caracterul nostru dar și calitatea răspunsului mediului în care trăim, precum și circumstanțele materializării destinului iar în formă dizarmonică, dimpotrivă, se exprimă prin dificultăți și tensiuni.
Aș vrea să mă opresc câteva clipe asupra unui aspect mai puțin folosit și parcă evitat de unii astrologi. Este vorba despre inconjuncție sau quincunx. Inconjuncția sau unghiul de 150 de grade, pe lângă faptul că are o denumire destul de dificil de pronunțat - quincunx, este probabil și cel mai subevaluat sau poate minimalizat sau greşit înțeles dintrea aspectele astrologice. Inconjuncţia este aspectul de 150 de grade format între două planete. L-am pute numi un aspect variabil, deoarece acesta este compus din două aspecte de natură diferită – fie un compozit de pătrat (90 de grade) plus sextil (60 de grade), fie un compozit de tip trigon (120 de grade) plus un semi-sextil (30 de grade), fie două semi-pătrate (45 de grade) și un sextil ori două semisextile (30 de grade).
Interpretarea tradiţională îi acordă o conotaţie puternic negativă. Unii astrologi din vechime au etichetat inconjuncția drept "aspect de moarte." Într-adevăr este un aspect greu cu care ne confruntăm în astrologie, dar creşterea gradului de conştientizare asupra acestui aspect  poate duce la nu doar la înțelegerea ci și la rezolvarea provocărilor pe care le presupune. Se pare că ceea ce face inconjuncți un aspect dificil este unghiul care o creează, cel de 150 de grade pentru că o situează între gradele 120 – trigon și cel de 180, opoziţia. În cazul inconjuncției, energiile implicate în aspect nu curg nici armonios, dar nici nu implică, direct, un anumit tip de rezistență sau să sugereze vreo soluție. Este un aspect dinamic, tensionat, care impune asumarea de responsabilităţi, serviciul către celălalt, organizarea muncii şi canalizarea resurselor în scopuri practice, şi, în general, ajustări ale energiilor pentru atingerea împlinirii.
Haideţi, să luăm un exemplu. Inconjuncția este asociată cu relaţia care se stabilește între semnele Berbec, Fecioară și Scorpion. Un semn energic cum este Berbecul este acum forțat să se confrunte cu Fecioara care este practică și cu picioarele pe pământ dar și cu emoția profundă pe care o implică Scorpionul, semn de apă. În ambele cazuri, avem semne care sunt incompatibile ca element spre deosebire de calitatea lor. Focul este cuplat cu pământul şi apa astfel că energetic, cardinalitatea este forţată să lucreze cu mutabilitatea - Fecioară şi cu fixitatea - Scorpion. Și nu avem niciun numitor comun. Relația reclamă o ajustare majoră a gândirii şi chiar o reorganizare completă a acesteia uneori, ba mai mult, induce  obligaţia de a acţiona constructiv în interiorul ei. Energia (Berbec) trebuie să se structureze şi să se purifice cu ajutorul altora (Fecioara) și să evolueze la un alt nivel de spiritualitate (Scorpion). Promisiunea de naștere unei vieți noi, începutul unui nou ciclu - simbolizată de primăvară reprezentată de semnul Berbecului are scopul său, iar Fecioara, simbolizează strângerea de culturii, care a fost plantată în Berbec.
Berbecul îl reprezintă pe "Eu sunt"ca personalitate, aspect fizic și comportament, Fecioara înseamnă dorința de puritate și de transformare interioară. Berbecul simbolizează aspectul impulsiv, necesitatea de a se exterioriza prin acțiune. Fecioara este necesar să se analizeze, să reflecteze asupra acțiunii, să se îngroape în spiritul lucrurilor. Prin analiza sensului de nevoie de ordine și perfecțiune, Fecioara, este posibil să regenereze, să depășească planul instinctiv și pasional al Berbecul. Astfel, inconjunctia seamănă cu un creuzet din care ieşim purificaţi și mult mai conştienţi asupra propriei persoane.
Atunci când o planetă este în inconjuncție în tema natala, prin casele şi planetele implicate, aceasta va indica domeniul de viaţă care va fi afectate de aspect. Semnele în care sunt planetele vor fi influențate de energiile de bază ale acestora. Sunt convinsă că cel mai important lucru pe care trebuie să îl reținem atunci când vorbim despre inconjuncție este aspectul de ajustare pe care îl reprezintă. Inconjuncția este unul din acele momente din viața noastră pe care aș numi-o prag, dincolo de care trecem doar dacă acceptăm schimbarea, starea de fapt a lucrurilor, ca să putem merge mai departe.
Despre o persoană care are în tema natală o planetă în Berbec în inconjuncție cu o planetă din Fecioară spunem că resimte o presiune considerabilă la nivelul sistemului nervos. Acest lucru îi afectează sănătatea prin tulburări digestive de tipul gastritelor sau a ulcerului. În același timp, el poate manifesta tendința de a fi prea critic de ceilalţi (în special colegi de serviciu dar poate fi vorba și despre partenerul de viață) şi atunci el trebuie să înveţe să cultive răbdarea altfel cei din jur îl vor considera irascibil și prea critic și îl vor izola. Activităţile nativului vor trebui moderate înainte ca boala fizică să se manifeste. 
În cazul în care aveam o planetă în Gemeni în inconjuncție cu o planetă din Capricorn, se prefigurează perspectiva ca nativul să sufere de o depresie cronică. Casa și semnul în care se află Mercur și Saturn, guvernatorii celor două semne, pot indica motivația care stă la baza depresiei. Acești nativi au tendința de a face o breșă în rutina cotidiană dar nu și în existența de zi cu zi și acest lucru este valabil și în ceea ce privește profesia. Obligația de a-și îngriji un frate mai în vârstă sau bolnav acționează asemeni unei sarcini restrictive asupra nativului.
În cazul în care o persoană are o planetă în Leu în inconjuncție cu o planetă din Pesti, aceasta pot fi victima unei înşelăciuni oarecare dar și victima unei înşelăciune de natură afectivă și emoțională. Acești nativi pot avea înclinaţia spre a dramatiza tot ce ține de sentimente şi găsește incitantă o relație adulterină sau interludiile clandestine. Copiii ar putea fi o sursă de pierderi ascunse sau de durere. Nativii ar trebui să fie atenți la consumul de alcool sau de droguri deoarece sunt cei mai expuși la dependențe cu consecințele care decurg de aici. 
Inconjuncția se regăseşte destul de frecvent în decesurile de top. Fără nicio reținere susțin că inconjuncția poate indica serioase probleme de sănătate și că mai sunt multe de descoperit despre felul cum acționează aceasta mai ales din punct de vedere psihologic. Inconjuncția vorbește despre încercarea de a conexa diverse aspecte ale personalității, ale evoluției personale și ale mediului în care trăim pentru a da sens vieții noastre. Deseori, privim aspectul  ca pe o perdea de fum și nu ca pe un foc propriu-zis pentru că este atât de subtil încât nu percepem prea ușor realitatea pe care o implică. Să nu vă surprindă dacă pe un tranzit care implică inconjuncția se petrece o vindecare rapidă sau remisia unor simptome; aceasta are loc mai ales dacă una din planetele în tranzit este una lentă – Saturn, Uranus, Neptun sau Pluto sau fac conjuncție cu una din planetele între care se realizează inconjuncția -  axioma este valabilă mai ales în cazul bolilor așa zis letale, diverse forme de cancer mai ales sau în transplant. Psihologic, inconjuncția este interpretată drept dorinţa de a avea ceva ce nu putem avea, frustrarea că nu ne-am putut atinge obiectivul propus, în ciuda tuturor eforturilor depuse, decât foarte târziu, când nu mai știm să ne bucurăm de reușită, sau poate deloc.
Eu cred că inconjuncţia semnificativă este cea care are baza formată dintr-un  sextil. Acest compozit se pare că are o foarte mare capacitate de generare a stimulilor energetici, acţiunii, iniţiativei şi puterii creatoare. Aspectul pozitiv al sextilului poate fi folosit pentru a regenera și de a depăși aspectul restrictiv al pătratului (obligaţia de a acţiona într-un fel sau altul). De asemenea, pătratul își poate asuma energia și forţa pentru a declanşa puterea creatoare a sextilului. Deci, din această perspectivă inconjunctie are o nuanţă de regenerare clar alchimică și, prin urmare, presupune: usurinţa de schimbare, capacitatea de a ridica gradul de conștientizare prin regeneratorul puterii sextilului care a fost blocat de către pătrat și, în final, facilitează pasul spre aspectul de trigon și, bineînţeles, creşterea gradului de conștientizare a unor evenimente strict legate de persoana în cauză sau de mediul în care trăieşte ori de relaţiile cu anumite persoane şi, nu în final, la ceea ce înseamnă ea pentru horoscopul personal.
Pe scurt: inconjunctie reprezintă o oportunitate excelentă pentru o persoana pentru ca, prin eforturile proprii de a transforma anumite aspecte negative și forță creatoare, duce la regenerare.
Un compozit mai aparte al inconjuncţiei îl reprezintă Yodul, aspect format din două inconjunctii (1 - 2 şi 1 - 4) și un sextil (2 - 4) sau două seschipătrate şi un pătrat. Planeta care primește energia inconjuncţiilor, Focarul (1) devine Apex (1 - 3). Unii autori cred că Yodul funcţionează cu adevărat numai atunci când Apexul este o planetă lentă (Saturn, Uranus, Neptun, Pluto) sau devine activ doar când îl tranzitează o planetă lentă. Eu nu împărtășesc acest punct de vedere, pentru că în practică am întâlnit situaţii când apexul era activat de Venus sau de Marte ori de Luna neagră.
Ceea ce trebuie să reţinem că atunci când Apexul îl constituie o planetă personală, sau rapidă cu alte cuvinte, subiectul îşi soluţionează destul de repede şi de convenabil problemele, ceea ce atunci când este vorba despre o planetă lentă este dificil de realizat. Dacă, Apexul este o planetă lentă, nativul trebuie să înveţe să aibă controlul și să facă totul pentru a rezolva probleme în ciuda blocajelor care urmează să fie depășite. Oricum, Yodul indică dificultățile cu care subiectul va trebui să se confrunte și care nu pot fi evitate.
Criza de conștiință poate dura ani de zile înainte ca subiectul să găsească alternative. Apoi vine momentul în care poate alege direcția de urmat, în deplină cunoștință a ceea ce a fost să se întâmple, fapte care acum i se par uşoare în comparaţie cu blocajele cu care s-a confruntat, la nivel de subiectivitate, ani de zile.  
            Planetele care formează sextilul (baza yodului) permit schimbări inovatoare și creative în domeniul caselor care includ zodul. Punctul focal al planetei Apex (mediana pe mijlocul sextilului) este foarte sensibil și, în progresii majore sau tranzite, de multe ori acționează ca un declanșator.
Perioada cât o planeta tranzitează sextilul este o perioadă tensionată, care poate crea conflicte personale și relaționale iar atunci când planeta ajunge la punctul median va acţiona asemeni unui catalizator.
Experiența pare să arate că Yodul acționează în funcție de nivelul de dezvoltare spirituală a nativului.

Un comentariu:

  1. Mulțumesc!cea mai fascinanta interpretare a inconjunctiei Sesizez acum cît de mult se pliază pe realitate inconjunctia pe care o trăim,la propriu!

    RăspundețiȘtergere